Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Barbekünün 6 Buçuk Kuralı

Türkiye’de mangal kültürü yaygın olmasına rağmen son zamanlarda barbekü kültürüne bir geçiş var. Dünyanın lider barbekü markası Weber Stephe...

Türkiye’de mangal kültürü yaygın olmasına rağmen son zamanlarda barbekü kültürüne bir geçiş var. Dünyanın lider barbekü markası Weber Stephen, Türkiye’deki mangal kültüründe sağlığa ve hijyene dikkat edilmediğini savunuyor. Barbeküde ise sağlıklı ve doğru pişirme kurallarının olduğunu belirten Weber Stephen, barbekü severleri 6½ kuralına dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye’de merdiven altı mangallarla yapılan yiyecekler sağlık ve hijyen konusunda büyük sıkıntılar doğuruyor. Bu sıkıntıların önüne geçmek hatta bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için Weber Stephen barbekü severler için 6½ kuralını geliştirdi. Hem pratik hem de kullanışlı barbekülerin de bulunduğu Weber Stephen’dan işte o 6½ kural;

1. OGS: Kapak, barbekünün en önemli temel unsurudur. Barbekülerin ısı kaynağı ve ızgara edilecek ürün arasındaki mesafenin teknik olarak düşünüldüğü aynı zamanda barbekü haznesinin hacminin hesaplandığı ve ısı sirkülasyonu ve hava girişinin ayarlanabilir olmasının dikkate alındığı anlamına gelir. Kapak, ızgara edilen ürünün her tarafının daha hızlı, daha eşit ve daha korunaklı pişmesini sağlar. Kapak havalandırma sürgüleri yardımıyla ısıyı tam noktaya ayarlama ve çeşitli barbekü yöntemlerini uygulama olanağını sunar.

2. GÜVENLİK: Izgara yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli kuraldır. Yapılacak ızgaraların pişirileceği barbeküler doğru konumda olmalı yanmaz zemin üzerinde konumlandırılmalı. Barbekü yaparken giysilerinizin kolayca alev almayacak olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Kömürlü barbekülerde sıvı tutuşturucular tehlikelidir. Bu nedenle tutuşturucu küplerin kullanılması uygundur. Barbeküler kapalı alanlarda değil açık alanlarda yapılmasının yanında dar alanlarda ve geçiş yollarında yapılmamalıdır. Korlar kapakta bulunan hava kanallarının kapanmasının ardından 12 saat sonra küllerinin atılması gerekir. Barbekü asla su ile söndürülmez. Gazlı barbeküler için gaz da bir o kadar dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Gazlı barbeküleri ateşlerken mutlaka kapaklarının açık olması ve bu şekilde ateşlenmesi gerekmektedir. Barbekü işlemi bittiği takdirde gaz önce barbeküden sonra da kaynağından kapatılmalıdır. Elektrikli barbekülerde tek prizlere takılması ve kapalı alanlarda yapılmaması gerekmektedir.

3. DOĞRU ISITMA: Temel kural kömür daha hızlı ısınır, ancak briketler daha uzun süre yanar. Tutuşturma her durumda tutuşturma küpleri gibi özel ürünlerle gerçekleşmelidir. Bu sayede güvenli ve kolay yoldan mükemmel kor elde edilir. Bu alanda en önemli araç Rapid Fire tutuşturma bacasıdır. Gazlı ve elektrikli barbekülerde ise ön ısıtma işlemi gerçekleştirilmelidir.

4. BARBEKÜ YÖNTEMİ: Barbekü yapılırken çeşitli barbekü yöntemleriyle lezzetli yiyecekler pişirilebilir. Bu yöntemler üç şekilde sıralanır. Direkt, dolaylı ve 50/50 ızgara yöntemi; Direkt yöntemde ızgara edilecek ürün doğrudan ısı kaynağı üzerine konumlandırılır. Kapalı kapak sayesinde ek olarak ısı tüm ızgara ürününe yansıtılır, bu sayede pişme süresi kısalır ve ızgara edilecek ürün lezzetli ve taze kalır. Sosislerin, sebzelerin ve benzeri ürünlerin hızlı hazırlanması için bu yöntem özellikle uygundur. Izgara süresi < 30 dakika. Dolaylı yöntemde ızgara edilen ürün ısı kaynakları arasına konumlandırılır ve artan sıcak hava aynı zamanda kapalı kapağın yansıtılan ısısı sayesinde sıcak hava ocağında olduğu gibi korunarak sağlıklı pişirilir. Bu yöntem özellikle uzun pişirme süresi gerektiren büyük et parçaları için uygundur. Izgara süresi >30 dakika.50/50 Izgara Yöntemi; bu yöntemle Izgara üzerinde iki ısı alanı yaratırsınız. Biri hızlı ızgara için direkt ısı, diğeri uzun pişirme süreci için dolaylı ısı. Tüm mangal yöntemlerinde kapalı kapak, istenmeyen alevlerin veya dumanın oluşmasını önler ve bu sayede geleneksel mangallardan farklı koruyucu ve sağlıklı pişmeyi garanti eder. Özellikle orta büyüklükte ızgara ürünler bu sayede yumuşak ve sulu kalır.

5. IZGARA ÜRÜNÜ: Barbekülerde yapılacak ızgara ürününün önemi çok önemlidir. Kırmızı etten beyaz ete, sebzeden tatlıya kadar pek çok farklı lezzeti yakalayabileceğiniz barbekülerde ızgara üzerindeki yiyeceklerin son derece kaliteli olması ve doğru şekilde pişirilmesi gerekiyor. Izgara yaparken ürünlerin mangala yapışmaması için tavuk ya da benzeri ürünlere yağ sürmenizde fayda var. Ayrıca alışagelmişin dışında mangalın kapağını birkaç dakikada bir açmak mangalda ısı kaybına yol açarak pişirme süresini de uzatmaktadır. Tarifte aksi belirtilmediği sürece ızgara ürünü her tarafın en iyi şekilde pişmesi için mangal sırasında sadece bir kez çeviriniz. Kapak kapalı mangal yapıyorsanız alev oluşumundan kaçının, mangal süresini kısaltır ve genelde daha lezzetli sonuçlar elde edersiniz.

6. TEMİZLİK VE BAKIM: Barbekülerde, yağ toplama kaplarını düzenli temizleyin ve değiştirin – Bu yağ yanığı riskini ek olarak önler. Pasları yüksek ısıda yakın, fırçalayın ve gerektiğinde barbekü temizleyicisi kullanın. Emaye ve dış barbekü parçalarını özel barbekü temizleyicisi ile temizleyin. En önemli konu ise barbekünün döküm aparatlarını elde yıkayın. Asla bulaşık makinesinde yıkamayın.
6½. KRAL DİSİPLİNİ (Mükemmel Biftek): Mükemmel biftek en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır ve üç ila dört haftalık. Bifteği ızgara etmeden en az bir saat önce buzdolabından çıkartın, böylece ortam ısısına uyum sağlar. Ardından sıcak Sear Grate veya Sear istasyonu üzerinde ortalama 4 dakika her yanından ızgara edin - Barbekü işaretinden gerçek barbekü ustası tanınır! Ardından en az dört dakika her tarafını dolaylı ısıda ızgara edin. Bifteği barbeküden alınmasının ardından doğrudan kesmeyin, alüminyum folyoya sarın ve yaklaşık üç dakika bekletin – bu sayede etin suyu yeniden dağılır ve biftek mükemmel pişme derecesine erişir. Başarıya giden anahtar: 56 ila 58 °C (Orta) ana ısı. Kaba deniz tuzu, karabiber ve Weber sosu „Good Old BBQ“ ile tatlandırın.

Barbekü tutkunları için altın kurallar olarak adlandırılan 6½ kuralı, Weber Stephen’ın barbekü severlere bir önerisi. Kuralların, barbekü severleri için en iyi barbekü pişirmesini amaçladığını söyleyen Weber Stephen Türkiye Genel Müdürü Cem Yılmaz; ‘Weber Stephen olarak sadece barbekülerimizle değil, aksesuarlarımız ve tariflerimizle de barbekü tutkunlarına sesleniyoruz. Barbekülerimizin satışı gerçekleştirildikten sonra bile müşterisini düşünen bir marka olduğumuz Weber Stephen’ın 6½ kuralı ile apaçık görülüyor. Bu kurallar barbekü tutkunları ya da barbekü seven herkes için maksimum mutluluk ve doğru, güvenli, lezzetli barbeküler için Weber Stephen tarafından hazırlandı. Biz istiyoruz ki barbekü yaparken hem lezzetli, hem keyifli hem de sağlıklı barbeküler pişirilsin. Türkiye de bulunan merdiven altı mangallar ile doğru bilinen çoğu yanlış hem sağlık hem de lezzet konusunu göz ardı ediyor. Weber Stephen barbekülerinin tümünde hepsini göz önüne alarak müşterilerimize maksimum hizmet sağlamayı ve keyifli barbeküler yapmayı amaçlıyoruz.’’ dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok