Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Yedikleriniz Güvenli mi?

Gıda güvenliğinde sıfır risk yoktur, steril ürün diye bir şey de yoktur. Bu konuda her zaman bilgilenin ve bilgilerinizi geliştirin. Yiyecek...

Gıda güvenliğinde sıfır risk yoktur, steril ürün diye bir şey de yoktur. Bu konuda her zaman bilgilenin ve bilgilerinizi geliştirin. Yiyecekleri etkileyen her şeyi kontrol etmeniz mümkün değildir ama riski en aza indirmek sizin elinizde...

İşte, marketten sofraya yiyecekleri güvenli tutmanın yolları:

Market Ürünü mü, Yöresel Ürün mü?
Yöresel gıdalar son zamanlarda daha çok tercih ediliyor. Ancak bu durum market ürünlerinden daha güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Yöresel gıdalar ile markette bulunan yiyecekler gıda güvenliği açısından hemen hemen eşittir.

Marketlerde Yol Haritanızı Belirleyin
Süpermarketler amaçsızca dolaşılacak yerler değildir. Ürünleri satın alırken bir sıralama yapmalısınız. Önce dayanıklı gıdaları satın alın, ardından taze sebze meyveleri, et ve süt ürünlerini, en son ise dondurulmuş gıdaları alın. Bu stratejiyle bozulabilir gıda ürünlerinin bozulma süresini en aza indirmiş olursunuz.

Titiz Olun
Çürümüş veya zarar görmemiş ürünleri seçmeye özen gösterin. Yumurtaların çatlayıp çatlamadığını kontrol edin. Hasar görmüş paketler, çatlamış veya gevşemiş kapaklı kavanozları satın almayın. Paketlenmiş salata karışımları gibi taze kesilmiş gıdalar alışveriş listenizde yer alıyorsa buzdolabında satılanları ve yeni tarihli olanları tercih edin.

Et ve Sebzeler Ayrı Torbalarda Olmalı
Deniz ürünleri, et ve tavuk ile taze meyve ve sebzeler ayrı ayrı torbalara yerleştirilmelidir. Bozulabilir veya dondurulmuş gıdaları evinizde daha uzun süreli muhafaza etmek için bir buzdolabı gerekir.

Mutfağınızı Temiz Tutun
Özellikle et, tavuk ve deniz ürünleriyle temas ettikten sonra kesme tahtalarını, tezgahı, buzdolabını, tencereleri, diğer mutfak eşyalarını ve en önemlisi ellerinizi yıkamanız gerekir.

Kesme Tahtalarınızı Kontrol Edin
Kesme tahtalarında çok fazla yarık olmamalıdır. Çünkü bu yarıklar büyüyebilir ve aralarına bakteriler yerleşebilir.

Sterilize Edin
Uluslararası Gıda Örgütü FDA, gıda güvenliği için mutfak lavabosu, kesme tahtası ve mutfak tezgahının periyodik olarak temizlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bu gereçleri bir çay kaşığı klor ağartıcı ve bir litre su karışımıyla dezenfekte etmek yeterlidir. Süngerler ve bulaşık bezlerinde de bakteri birikebilir. Bu yüzden temizlik bezlerinizi haftalık olarak çamaşır makinesinde sıcak suyla yıkamanız sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Temizlik Ürünleriyle Gıdaları Ayrı Yerlerde Saklayın
Ev kimyasalları ve temizlik ürünleriyle gıdaları bir arada tutmayın. Özellikle patates ve soğan gibi kuru gıdaları temizlik ürünlerinin yanına ve lavabonun altına koymayın. Çünkü borular sızdırırsa gıdalara zarar verebilir. Bu tür gıdaları buzdolabında da saklamayın, mutfakta ayrı ve kuru bir köşede bulunmalı.

Ellerinizi Yıkayın
Yemek hazırlamaya başlamadan önce ellerinizi 20 saniye boyunca sıcak su ve sabunla yıkayın. Et, tavuk, deniz ürünleri veya yumurtayla temas ettikten sonra işlemi tekrarlayın.

Meyve ve Sebzeleri Yıkarken
Meyve ve sebzeleri yıkarken küçük, sert bir fırça size yardımcı olabilir. Gıdaları yıkamak için sabun veya diğer deterjanları kullanmayın. Su, gıdaları yıkamanın en güvenli, ucuz ve etkili yoludur. Sirkeli suda bekletmek de iyi bir çözüm olabilir.

Dondurulmuş Gıdalar Buzdolabında Çözülmeli
Dondurulmuş gıdaların tezgah üzerinde değil buzdolabında çözülmesi gerekir. Bu daha fazla zaman alabilir ama daha güvenli bir yoldur.

Yiyecekleri İyi Pişirin
Etin tamamen pişirildiğinden emin olmak için bir et termometresi kullanabilirsiniz. Pişirdiğiniz eti asla yıkanmamış bir tabakta veya çiğ eti yıkanmamış bir tahtada tutmayın.

Kalan Yemeklerinizi Güvenli Bir Şekilde Saklayın
Kalan yemeklerinizi buzdolabında herhangi bir şey geçirmeyen kapların içerisinde muhafaza etmeniz ve 3 gün içerisinde tüketmeniz gerekir. Bozulduğundan şüpheleniyorsanız dökün.

Bilginizi Sürekli Güncelleyin
Gıda güvenliğinde sıfır risk yoktur, steril ürün diye bir şey de yoktur. Bu konuda her zaman bilgilenin ve bilgilerinizi geliştirin. Yiyecekleri etkileyen her şeyi kontrol etmeniz mümkün değildir ama riski en aza indirmek sizin elinizde...
Fav

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok

Tanıtım Yazısı | Reklam Haber
Bumerang - Yazarkafe