Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Patlamış Mısır Atıştırmalığı Light Oldu

Patlamış mısır, yıllık 87 milyon Sterlin’e çıkan satış rakamıyla Birleşik Krallık’ın en popüler atıştırmalıklarından biri haline geliyor[i]....

Patlamış mısır, yıllık 87 milyon Sterlin’e çıkan satış rakamıyla Birleşik Krallık’ın en popüler atıştırmalıklarından biri haline geliyor[i].

İngilizler yılda 5 kilodan fazla atıştırmalık tüketiyor[ii], patlamış mısıra olan ilgileri de devam edecek gibi görünüyor. Resmi tahminlere göre Birleşik Krallık patlamış mısır pazarının 2019 yılında 167 milyon Sterlin’e ulaşması bekleniyor. Patlamış mısırın dünya çapındaki popülaritesi de hızla artıyor; geçen yıl 7.78 milyar Dolar olan pazar büyüklüğünün, 2018’e kadar 10.3 milyar Dolar olacağı öngörülüyor[iii]. Ancak “Tuz ve Sağlık ile İlgili Uzlaşım Hareketi” (Consensus Action on Salt & Health - Cash) tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre bu “sağlıklı atıştırmalık” gereksiz miktarda tuz ve şeker içerebiliyor. İncelenen 154 patlamış mısır markasının üçte birinden fazlası (%39), KP markalı orijinal tuzlu yer fıstıkları kadar hatta daha fazla tuz içeriyor. Sinemalarda satılan bazı patlamış mısırlarda 30 çay kaşığı yani üç kutu koladakinden daha fazla şeker bulunuyor.

Şekere gösterilen dikkat daha artarken patlamış mısırların sağlıklı özellikleri de dikkatle incelenmeye başlanıyor. BENEO-Technology Center’dan (BENEO Teknoloji Merkezi) Rudy Wouters, gıda üreticilerinin günümüz tüketicilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak, şekeri azaltılmış patlamış mısır çeşitlerini nasıl geliştirebileceklerini ortaya koyuyor. Wouters’in açıklamaları şöyle:

“Patlamış mısırın popülerliği, büyük ölçüde atıştırmalığın tadındaki çeşitliliğe ve sağlık referanslarına dayanıyor. Ancak eskiden sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilen patlamış mısırın sağlık referansları, üründeki yüksek şeker ve tuz miktarının farkına varan tüketiciler sayesinde artık sorgulanır hale geldi. Bugün gıda üreticileri tadı geliştirirken eklenen şeker miktarını düşürmeyi sağlayacak yeni formülasyon fırsatlarına sahip. BENEO-Technology Center tarafından yapılan çalışmalar ISOMALT kullanılarak geliştirilen patlamış mısır alternatiflerinde, şekerle tatlandırılmış patlamış mısırlarda bulunan %10-12’lik şeker oranının %1’e düşürüldüğünü gösterdi. ISOMALT ısıya dayanıklıdır dolayısıyla patlamış mısırın mikro dalgada hazırlanırken yanmasını engeller. Öte yandan patlamış mısır ürünlerinin besinsel profilini, çıtırlığını, aromasını ve görüntüsünü geliştirir.”

“Şeker ikamesi olarak ISOMALT kullanıldığında “şeker ilavesiz” ibaresi taşıyan tüketime hazır, veya mikro dalgada hazırlanabilir tatlandırılmış patlamış mısır üretmek mümkün oluyor. Böylece tüketiciler çok sevdikleri patlamış mısırı daha sağlıklı şekilde tüketme şansı elde ediyorlar. ISOMALT kullanılarak üretilmiş yeni patlamış mısır çeşidi yakın zamanda Free’ist tarafından piyasaya sunuldu. “Karamelli Çıtır Patlamış Mısır”, daha az şeker ile üretilmiş hafif alternatiflerin mümkün olduğunu gösteriyor.”

[i] Kaynak: http://www.express.co.uk/news/uk/595270/Crunch-time-crisps-health-conscious-Britons-send-popcorn-sales-soaring
[ii] Kaynak: The Key Note Snack Foods Market Update 2015
[iii] Kaynak: Euromonitor International

Fav ✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok