Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Kalori değeri kişiye göre değişir mi?

Diyete giren hemen herkesin ilk öğrenmek istediği şey besinlerin kalori miktarı oluyor. Gıda paketlerinin üzerinde bulunan kalori değerleri ...

Diyete giren hemen herkesin ilk öğrenmek istediği şey besinlerin kalori miktarı oluyor. Gıda paketlerinin üzerinde bulunan kalori değerleri doğru mu? Kaynatma, kızartma, soteleme, terbiye gibi ön işlemler kalori miktarını değiştirir mi? Besinlerden alınan kalori miktarı, kişiye göre değişir mi?

Aynı gıdadan eşit miktarda yiyen kişilerin, aynı miktarda enerji almayabileceklerine, kaynatma, pişirme, terbiye gibi işlemlerin, yiyeceklerin kimyasına, dolayısıyla kalorisine tesir ettiğine dikkat çekiliyor. Gıdaların sindirim sisteminden geçerken değişime uğradığı ve sindirim sisteminde bulunan bakteri popülâsyonunun ihmal edilemeyecek derecede farklı olduğu belirtiliyor. Bu sebeplerden dolayı, kişilerin aynı tür ve miktardaki gıdalardan aldıkları kalorinin farklı olduğunun altı çiziliyor.

Ömer Faruk Aydın’ın hazırladığı haberde, bu farklılıklar dikkate alınmadan yapılan kalori hesabının yanlış olabileceğine, sadece gıda etiketlerine ve gıdaların kalori değerlerine dayalı kalori hesaplamanın, kilo vermeye yetmeyebileceğine, etiketler üzerinde belirtilen kalori değerlerinden yola çıkarak, sağlığı iyileştirici ve koruyucu bir diyet programı uygulamanın, istenilen neticeyi vermeyebileceğine dikkat çekiliyor.

Kalori Miktarı Kişiye Göre Nasıl Değişiyor?

Sızıntı Dergisinde yer alan haberde, sağlam hücre duvarları sebebiyle parçalanamayan gıda maddelerinin tam olarak sindirilmeden vücudumuzdan atıldığında, bu besinlerdeki kalori miktarının tamamının alınmasının mümkün olmadığına değiniliyor. Fıstık, yer fıstığı ve badem gibi yemişlerin, kendileriyle aynı seviyede protein, yağ ve karbonhidrat ihtiva eden diğer gıdalara göre daha az ve zor sindirildiğine, yapılan bir araştırmada badem yiyen kişilerin, paketin üzerinde porsiyon başına 170 kalori yazmasına rağmen, sadece 129 kalori aldıklarının görüldüğü belirtiliyor. Haberde araştırmacıların, bir gıdanın gerçek kalori değerini bulmak için aynı diyeti uygulayan kişilerin, dışkı ve idrarlarından atılan posadaki miktarının ölçülmesi gerektiği vurguladıkları yazıyor.

Sağlıklı beslenmek ve gıdalardan alınacak kaloriyi azaltmak isteyenler için en uygun diyetin, işlenmiş, kızartılmış, iyi pişirilmiş gıdalar değil, kepekli, lifli, çiğ veya haşlanmış gıdalar olduğu belirtiliyor. Sağlıklı beslenmenin, sadece gıdanın türüne bağlı olmadığı, onun nasıl pişirildiğine, ön işlemlerden geçirilip geçirilmediğine, yavaş veya hızlı çiğnenerek yutulmasına kadar birçok faktörün etkili olduğu vurgulanıyor.

Fav

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok

Tanıtım Yazısı | Reklam Haber
Bumerang - Yazarkafe