Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Su Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar!..

Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ‘aç karnına limonlu su içmek zayıflatır’, ‘çok fazla su içmek faydalıdır’, ‘terlemiyorsak su içmeye gerek yok...

Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ‘aç karnına limonlu su içmek zayıflatır’, ‘çok fazla su içmek faydalıdır’, ‘terlemiyorsak su içmeye gerek yok’, gibi suya dair doğru olduğunu sandığımız bir çok yanlış olduğun belirtiyor ve sağlık açısından günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Yaşamın kaynağı su ile ilgili hemen hemen her gün “günde en az 2 litre içilmesi” ne dair bir haber okuyor ve duyuyoruz. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ancak hücre içindeki su yeterli ise gerçekleşebiliyor. Hayatımız için bu denli önemli olan su ile ilgili doğru bilinen yanlışları; dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok önemli bir sağlık sorunu haline gelen obeziteye karşı ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla mücadele başlatan Şenpiliç’in kampanyasına rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış’tan öğreniyoruz.

Su Şişkinlik Yapıyor!..
Bir anda çok miktarda su içildiğinde geçici bir şişkinlik sorunu yaşanabildiğini belirten Barış; su içiminizi aralıklı ve güne yaydığınız sürece şişkinlik sorunu yaşamayacağınızı söylüyor. Ayrıca soğuk olan içeceklerin genelde gaz yapıcı özelliği olduğu için suyu oda sıcaklığında tüketerek bu ihtimali de ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

Kahve, Çay, Meşrubatlar İyi Birer Sıvı Kaynağıdır!
Hiçbir içecek suyun yerini tutmuyor. Gün içerisinde çay, kahve, soda, ayran gibi içeceklere de yönelebiliriz fakat suyu‚ ‘su‘ formunda ve daha fazla içmeye özen göstermeliyiz. İnsan vücudundaki toplam sıvının yaklaşık %80’i sudan, geriye kalan yüzde 20’si de kafeinli içecekler dahil olmak üzere içecek alımından ve gıdalardan elde edilmektedir.

Terlemiyorsak Su İçmeye Gerek Yok!
Terlediğimiz zaman ter ile vücuttan atılan suyu yerine geri koymak için su ihtiyacımızın arttığı kesin fakat bu durum terlemeyince su içmeyelim anlamına gelmiyor. Vücut sürekli olarak kendi ısısını korumaya çalışır bunu yaparken de su kaybeder, dolayısıyla kaybettiğimiz suyun mutlaka yerine geri konması gereklidir.

Sabah Aç Karnına Limonlu veya Sirkeli Su İçmek Zayıflatır!
Uzman Diyetisyen olan ve “Dengeli Beslen Harekete Geç Kampanyası“na da rehberlik edip doğru beslenmenin kurallarını kadınlarla paylaşan Olcay Barış; hiçbir besinin yağ yakıcı özelliği olmadığını ancak içeriğindeki maddelerle metabolizmayı hızlandırabileceklerini vurguluyor. Bir süre sonra mide asidini arttıran limonlu veya sirkeli su mide hassasiyetine yol açacağı gibi fazla tüketildiğinde midede ülser, gastrit gibi hastalıkların oluşmasına sebep olabiliyor.

Yalnızca Susayınca Su İçin!
Su haricinde tüketilen içecekler farketmeden su ihtiyacımızı ertelemeye neden oluyor. Bu durumda az su içildiğinde ileriye dönük böbrek sorunları karşımıza çıkabiliyor. Bu yüzden sadece susayınca değil tüm gün boyunca sağlık açısından günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerekiyor.

Çok Fazla Su İçmek Faydalıdır!
Herşeyin fazlasının zarar olduğunu bir kez daha hatırlatan Uzman Diyetisyen Olcay Barış günde 4-4.5 litreden fazla su içimi olduğunda vücudun elektrolit dengesini ayarlayamadığını baş dönmesi ve denge kaybının yaşanabileceğini belirtiyor. Bu nedenle günde ortalama 10-12 bardak (2-2,5 litre) su içilmesi gerekiyor.

‘Dengeli Beslen, Harekete Geç!..’ Kampanyası
Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç, obeziteye karşı mücadele amacıyla ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, uzman diyetisyen ve şef ile ‘dengeli beslenme’ anlatılırken, dans ve fitnessi birleştiren Zumba ile de kadınların harekete geçmeleri ve eğlenerek spor yapmaları hedefleniyor. Drama Etkileşimli Öğrenme Metodu ile her evde yemekle ilgili yaşanan durumlar tiyatral olarak canlandırılıyor. Böylelikle kadınların ve çocukların hem empati kurarak öğrenmeleri sağlanıyor.

‘Şenpiliç’in ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında; Milli Eğitim Bakanlığı ve İSMEK ile işbirliği yapılarak binlerce kadına ve devlet okullarında eğitim gören çocuklara ulaşıldı. Kampanya 2016 yılında Türkiye geneline taşınacak.
Fav

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok

Tanıtım Yazısı | Reklam Haber
Bumerang - Yazarkafe