Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Yemeğin geleceğine yolculuk

Topraksız yetişen meyveler, tüm işi robotların gördüğü çiftikler, dile yerleştirilen reseptörlerle algılanan dijital tatlar, yemeğe yardımcı...

Topraksız yetişen meyveler, tüm işi robotların gördüğü çiftikler, dile yerleştirilen reseptörlerle algılanan dijital tatlar, yemeğe yardımcı konuşan tavalar ve daha fazlası... BBC Earth'ün yeni belgeseli Yarının Yemekleri, yemeğimizin geleceğini anlatıyor

BBC Earth’ün ilk bölümü yarın yayınlanacak yeni belgesel dizisi Yarının Yemekleri (Tomorrow’s Food), yiyeceklerimizin yarınını, dünyanın dört bir yanından sıra dışı deneyimler eşliğinde anlatıyor. İzleyiciler, tarladan süpermarket raflarına oradan da sofralarımıza besinlerin olağanüstü yolculuğuna tanıklık ediyor.

İrlandalı komedyen Dara O’Briain’ın sunuculuğunu üstlendiği belgeselin ilk bölümü 14 Ocak Perşembe günü saat 23:00’te ekranlara gelecek. Belgeselde, dünyanın dört bir yanındaki çiftlik, market, mutfak ve restoranlarda kullanılan en son teknoloji ve ürünlerin, besinlerin yetiştirilme şeklinden başlayarak satın alma ve yeme alışkanlıklarımızı nasıl kökten değiştirdiğin izleyeceğiz.

TOPRAKSIZ YETİŞEN MEYVE SEBZELER

İlk bölümde O’Briain, İngiltere’nin Kent şehrinde sebze ve meyvelerin ileri teknoloji kullanarak topraksız olarak yetiştirildiği Thanet Earth sera çiftliğini ziyaret ediyor. O’Briain, ışıklandırması ve ısıtmasından böceklerine kadar her şeyin kontrol altında tutulduğu çiftliğin teknoloji ekibinden sıra dışı bilgiler öğreniyor.

Ardından Dara O’Briain soluğu ABD’de alarak beş yıl boyunca kuraklıkla mücadele eden Teksas’ta kullanılan ve bir uçaktan havaya bırakılan kimyasallarla San Francisco büyüklüğünde bir şehre yetecek kadar yağmur yağmasını sağlayan ‘bulut tohumlama’ yöntemini mercek altına alıyor. Sunucu ayrıca dile yerleştirilen reseptörler aracılığıyla algılanabilen dijital tatlarla da tanışıyor.

YEMEĞİN YARDIMCISI KONUŞAN TAVA

Belgeselin kadrosunda, her biri alanının ünlü isimleri arasında yer alan uzmanlar da yer alıyor. Bu isimlerden Michelin yıldızlı şef Angela Hartnett, ABD ordusunun mutfağında, ‘son kullanma tarihi’ kavramını unutturacak, bozulmayan yiyecekler ürütmek için çalışmalar yapan bilim insanları ile bir araya geliyor; yemek yapanlara yardım etmek üzere tasarlanan konuşan tavayı deniyor.

Programın ilerleyen bölümlerinde manav Chris Bavin, inek bakımından bitkileri denetleyen drone’lara tüm işleri robotların üstlendiği Avustralya’daki bir çiftliğe konuk oluyor. Vücudun yağ tutmasını engellediği söylenen yosun hapının etkilerini test etmek için bizzat alan Chris Bavin, deneyine çoğunlukla yağlı yemekler tüketen bir grup kamyon şoförünü de dahil ediyor ve sonucu görünce gözlerine inanamıyor!

EKŞİYİ TATLIYA DÖNÜŞTÜREN ‘MUCİZE MEYVE’

Teknoloji uzmanı Dr. Shini Somara ise Şanghay’ın ileri teknoloji restoranlarını geziyor; robot garsonları izliyor, müşterinin gördüğünden burnuna gelen kokuya ve duyduğu seslere kadar her şeyin işletme tarafından belirlendiği mekanlarda ‘çok algılı’ yemek tecrübeleri yaşıyor. Dr. Somara, ayrıca ‘Mucize Meyve’nin ekşiyi gerçekten tatlıya dönüştürüp dönüştürmediğinin sorusuna yanıt arıyor.

Bununla birlikte belgesel dizisi, giderek artan dünya nüfusunu doyuracak miktarda besin üretebilmeyi sağlayacak ilginç çözüm yollarını da ekrana getiriyor. BBC Earth, TTNet’in IPTV platformu Tivibu üzerinden Türkçe yayın yapıyor
Fav

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok