Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Yaşam Kalitesini Artıran Besinler

İyi bir beslenme, sağlıklı bir mutfakla başlıyor. Mutfağınıza sağlıklı malzemeler girmiyorsa, o mutfaktan sağlıklı yemeklerin çıkması da müm...

İyi bir beslenme, sağlıklı bir mutfakla başlıyor. Mutfağınıza sağlıklı malzemeler girmiyorsa, o mutfaktan sağlıklı yemeklerin çıkması da mümkün değil. Hele bir de kanser gibi bir hastalıkla mücadele sırasında beslenme, hayati bir önem taşıyabiliyor.

Neolife Tıp Merkezi’nden Medikal Onkolog Doç. Dr. Duygu Derin, mutfak alışverişi yapılırken mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin alınmasını, açık ürünler yerine ambalajlı ürünlerin tercih edilmesini öneriyor ve ekliyor:

“Kanser tedavisi sırasında beslenme ayrı bir önem taşır. Bu süreçte kilo alımı veya iştah azalmasına bağlı kilo kaybı söz konusu olabilir. Kanser tedavisinde kesin ve sabit bir diyet ve beslenme kuralı olmamakla birlikte, küçük ipuçları tedaviyi desteklerken yaşam kalitesini de artırabilir. Kanserli hastalarda metabolizma hızlanır ve hastaların enerji ihtiyacı artar. Kanser nedeniyle oluşan iştahsızlık, daha az besin alımına ve sonuç olarak da kilo kaybına neden olur. Kemoterapi sırasında gelişebilecek kabızlık ve ishal, iştahsızlığı artırırken besinlerin emilimini bozabilir. İshalle birlikte vücutta protein, yağ ve elektrolit kaybı olabilir. Hastalarda en sık A, B, çinko gibi vitamin ve maden eksikliklerine rastlanıyor.”

Kanser Tedavisine Uygun Beslenme Şart

Kanser teşhisi konulduktan sonra, vücudun artan vitamin ve mineral ihtiyacı sağlıklı bir mutfak ile sağlanabilir. Hastanın tedavisine uygun bir beslenme planı ile bulantı ve kusma şikayetlerine karşı su ve elektrolit dengesine dikkat edilebilir; sulu, yumuşak, protein ve vitamin yönünden zengin gıdalar tüketilebilir. Kabızlığı önlemek için ise posalı yiyeceklerin yanı sıra, yemek ve salatalarda zeytinyağı gibi doymamış yağlar tercih edilebilir.

Kemoterapi nedeniyle bozulan tat duygusu, farklı gıdalara karşı bulantı hissi yaratır. Hazımsızlıkla birlikte iştahsızlık artabilir.

Kişiye Özel Menüler Seçilmeli

Mevsim sebze ve meyvelerinden zengin, ara öğünlerle desteklenen, günlük kalori ihtiyacını karşılayabilen ama mutlaka kişiye özel beslenme şeklinin tercih edilmesi ve tat duyusunun değişmesi nedeniyle sevilen yiyeceklerin günlük mönüde yer almasına özen gösterilerek yemek daha keyifli bir hale getirilebilir.

Greyfurt kemoterapi ilaçları ile etkileşime girdiği için kesinlikle tüketilmemeli ancak aynı aileden limon ve portakal tüketiminde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Aşırı baharatlı, çok yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalı, günde en az 1,5 litre sıvı tüketilmeli, kimyasal koruyucular katılmış hazır gıdalar yerine evde taze pişirilmiş gıdalar tercih edilmelidir.

Unutulmamalıdır ki, kanser tedavisi sırasında kilo kaybına uğramaması çok önemlidir. Uygun bir beslenme ile vücut direnci artar ve yaşam süresi uzar.
Fav

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok

Tanıtım Yazısı | Reklam Haber
Bumerang - Yazarkafe