Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Bu sebzeler hastalıklardan koruyor!

Havalar soğuduğunda vücudun direnci düşerken gücünüzü yerine getirme görevi, kış sebze ve meyvelerine düşüyor.  Kansere karşı balkabağı, tan...

Havalar soğuduğunda vücudun direnci düşerken gücünüzü yerine getirme görevi, kış sebze ve meyvelerine düşüyor. 

Kansere karşı balkabağı, tansiyona karşı kereviz ve vücut direncini yükseltmek için lahana tüketin diyen Diyetisyen Emre Uzun’un kuvvetlendirici salata ve kış çorbası tarifleri ile kışı hastalıksız geçirin.

Kış denilince akla ilk gelen şeylerin başında grip, soğuk algınlığı, bitkinlik geliyor. Oysa kış hastalıklarından korunmak sanıldığı kadar zor değil. Günlük öğünlerimizde tüketeceğimiz meyve sebzelerle hastalıklara karşı daha dirençli olabiliriz. Özellikle kış sebzeleri antioksidan içerikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek lif içerikleri sayesinde bağırsak aktiviteleri üzerinde olumlu etki yaparak, kabızlığın önlemesinden, kan şekeri kontrolüne ve uzun süreli tokluğun sağlanmasına kadar birçok konuda yardımcı olur.

Lahana kansere ıspanak gözlere iyi geliyor

Kış sebzeleri arasında yer alan lahana, bağırsak kanserine karşı koruyucu olurken, beyaz lahana toksin atımına yardımcı olur. Kış sebzelerinden olan kereviz ise kandaki stres hormonunu azaltıp, damarların gevşemesini ve tansiyonun düşmesini, ayrıca kolesterolün düşmesini sağlar. Brokoli, kemik erimesine karşı korurken, bal kabağı kolon kanserinden korur. Ispanak ise yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarının gelişimini engeller.

Kış sebzeleri, içerdikleri vitamin, mineraller ve flavonoidler sayesinde kanser, kalp-damar hastalıkları ve çeşitli kronik hastalıklara karşı koruyucudur.

Rengine göre sağlık

Özellikle kırmızı -mor renklerdeki sebze ve meyveler yüksek antioksidan içerikleriyle kansere karşı kalkan görevi görürler. Sarımsak, soğan, turp ve şalgam gibi sebzelerdeki kükürtlü bileşikler, kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşmesinde etkilidir.

Koyu yeşil renkli sebzeler ise yüksek folik asit içerikleriyle ön plana çıkar. Kuşburnu, kırmızı ve yeşilbiber, maydanoz ve roka ise iyi bir C vitamini kaynağı olup, bağışıklığı güçlendirir ve viral enfeksiyonlara karşı korur. C vitamini vücutta depolanmadığı için her öğün alınmalıdır.

A vitamini içeriği zengin olan koyu yeşil yapraklı sebze veya turuncu/sarı renkte sebzeler ise enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sistemini güçlendirir, akyuvar ve antikor üretimini arttırır. Havuç, tatlı patates, balkabağı, pırasa, ıspanak, karalahana, brüksel lahanası, brokoli, kırmızı biber, maydanoz bu sebzelere örnek olarak verilebilir.

Hastalıklardan koruyucu kış çorbası tarifi


Bu çorba ve salata ile kış mevsiminin hastalıklarına karşı vücudunuzu daha dirençli hale getirebilirsiniz.

Bağışıklığı Kuvvetlendiren Çorba

Malzemeler:
1/4 su bardağı su veya sebze suyu
1/2 kırmızı soğan
2 diş sarımsak
3 adet kereviz sapı
3 adet orta boy havuç
1 küçük boy brokoli
1 su bardağı doğranmış domates
1yemek kaşığı taze zencefil (kabuğu soyulmuş, doğranmış)
1 çay kaşığı toz zerdeçal
1/4 çay kaşığı tarçın
1/8 çay kaşığı acı biber (isteğe bağlı), karabiber, tuz
6 su bardağı su (veya 4 su bardağı sebze suyu+2 su bardağı su)
2 su bardağı lahana (saplarından ayrılmış, ince ince parçalanmış)
1 su bardağı kıyılmış mor lahana
1/2 limonun suyu (veya 1 tam limonun suyu, ne kadar limon aroması istediğinize bağlı)

Hazırlanışı:
Büyük bir tencereye ¼ su bardağı suyu/sebze suyunu ekleyin ve orta-yüksek ateşe alın. İyice ısındıktan sonra, kıyılmış soğan ve sarımsağı ekleyin. 2 dakika boyunca, ara ara karıştırarak soteleyin. Doğranmış havuçları, brokoliyi, domatesleri ve taze zencefili ekleyin. 3 dakika boyunca karıştırarak pişirin, gerekirse bir kere daha 1/4 su bardağı su ekleyin. Toz zerdeçalı, tarçını, isteğe bağlı acı biberi, tuzu ve karabiberi de ekleyerek karıştırın.

Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 10-15 dakika boyunca, sebzeler yumuşayınca kadar hafif ateşte pişirin. Kıyılmış lahanaları ve limon suyunu da ekleyerek 2-3 dakika daha pişirin. Afiyet olsun!

BALKABAKLI PANCAR SALATASI

Malzemeler:
300 g balkabağı
2 adet kırmızı pancar
1 demet roka
Yarım demet ıspanak
Yarım su bardağı lor veya keçipeyniri
4 adet ceviz
2 çorba kaşığı limon
2 çorba kaşığı balzamik sirke
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz,karabiber,nane

Yapılışı:
İri doğranmış balkabağı ve pancarları birbirine değmeyecek şekilde fırın tepsisine dizin. Üzerine zeytinyağını tuz ve baharatları ekleyip 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirin. Doğranmış ıspanak ve rokayı biraz soteledikten sonra pancar , kabak,lor ve cevizle harmanlayın. Üzerine en son sirke ve limon ekleyerek servis edin .

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok

Tanıtım Yazısı | Reklam Haber
Bumerang - Yazarkafe