Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Her Derde Deva Koca Yemiş!

Koca yemiş ya da Kara yemiş adını daha önce duymuş muydunuz? Taflan, Laz kirazı, Trabzon kirazı gibi pek çok farklı şekilde anılan sağlık do...

Koca yemiş ya da Kara yemiş adını daha önce duymuş muydunuz?

Taflan, Laz kirazı, Trabzon kirazı gibi pek çok farklı şekilde anılan sağlık dostu bu bitki,
1500 lü yıllarda Trabzon'da Fransızlar tarafından Trabzon kirazı olarak adlandırılmıştır, oradan İstanbul'a, İstanbul'dan da İtalya'ya götürülmek suretiyle Avrupa'ya ve hatta Amerika'ya kadar yayılmıştır.1600' lü yıllarda Avrupa'da pek çok bahçede yetiştirilmeye başlanmıştır. Biz de ise en çok Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.


  • Gülgillerden olup, meyveleri önce kırmızı, sonrasında siyaha dönen bu bitkinin 10 tane civarında tüketilmesi halinde en başta içerdiği yüksek antioksidan sayesinde kanser tedavisinde etkilidir, hücre yenileyici özelliği vardır.
  • Aynı zamanda bağırsak tembelliğine de çözümdür.
  • Meyveleri tohumları ile birlikte tüketildiğinde insülin direncini arttırdığından şeker hastalığı gibi pek çok hastalığa iyi gelmektedir.
  • Üreme hormonunu geliştirmektedir,demir eksikliğini giderir, prostat problemlerine önlem aldırır.
  • Günümüzde ne yazık ki insanoğlunun en çok muzdarip olduğu konu strese bu şahane küçücük bitki sinir sistemimiz üzerinde etki yaratarak son derece iyi gelir. Tok tutma özelliği olduğundan diyet yiyeceği olarakta kullanılır.
  • Regl gecikmeleri için etkilidir, bronşiti iyileştirmede etkilidir, yüksek miktarda kalsiyum içerdiğinden menopoz döneminde kemiklere etkilidir. idrar söktürücü etkisi sayesinde ödem oluşumunu önler. Çok yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemimizi güçlü tutar, kaslarınızın düzenli çalışmasını sağlar, nefes darlığına iyi gelir, uyku vericidir. yaşın ilerlemesi ile vücutta meydana gelen oksidaf zararını azaltarak yaşlanmayı geciktirir.
  • Sabahları aç karnına yenilen 10 adet meyvesi hemoroit için de iyidir.
  • Meyvelerinin yenmesinin sigaraya karşı da isteksizlik oluşturduğu söylenmektedir.
  • Meyvelerinin sıkılması ile elde edilen su mide, ülser ve egzamaya iyi gelmektedir.


Bu masum bitki ile ilgili bir uyarım olacak, yaprakları çiçek açma döneminde zararlıdır, tüketilmesi sakıncalıdır, gelişimini tamamladıktan sonra toplanarak destile edilir ve eczacılıkta kullanılır, bazı ilaçlara koku ve tat vericidir.

* Her şey de olduğu gibi taflanın da fazla tüketilmesi yarar yerine zarar getirebilir. Lütfen dikkatli olalım!

Sağlık dolu, mutlu günler dilerim.
Sevgilerimle,

*Nalan Mettin

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok