Sofralık zeytin üretiminde dünya birinciliğini, zeytinyağı üretiminde ise dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörünün temsilcileri Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) bundan sonraki süreçte zeytincilik sektörünün hedeflerine ulaşması için ortak hareket edecek. İki kurum bir yıl öncesine kadar sık sık medya üzerinden tartışmalarıyla gündeme geliyordu.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ni ziyaret etti. İki kurum zeytinyağında tağşişin nitelikli suç olarak değerlendirilmesi, tağşişli zeytinyağı satanların da müteselsilen sorumlu olması konularında birlikte hareket edilmesi kararı aldı.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, içinde bulunulan 2014/15 sezonunda zeytinyağı fiyatlarının yüzde 60-70 artmasını fırsat bilenlerin olabileceğini belirtti. Zeytinyağına bitkisel yağ karıştırarak satılmasının önüne geçilmesi gerektiğini, zeytincilik sektörünü domine eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin tağşişle mücadelede kararlı bir tutum içinde olduklarını kaydetti.
Gürkan Renklidağ |
Göreve geldikten sonra geçen 9 aylık süreçte yürüttükleri çalışmalar hakkında UZZK Yönetim Kurulu’na bilgi veren EZZİB Başkanı Renklidağ, zeytin ve zeytinyağı komisyonculuğunun sertifikalı olarak yapılması gerektiğinin de altını çizdi. Renklidağ şöyle devam etti: “Bugün 500 bin zeytin üreticisi ailenin, binlerce kişi istihdam eden sanayicilerin ve ihracatçıların kaderi zeytin ve zeytinyağı komisyoncularının elinde. Bir masa, iki sandalyelik küçücük ofislerde çalışan komisyoncuların zeytin ve zeytinyağı sektörüne faydalarından çok zararları oluyor. Zeytin ve zeytinyağı komisyonculuğu sertifikalı olarak yapılmalıdır”.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet ise, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin yeni yönetim kurulu ile işbirliği içerisinde olmak istediklerini, zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarının çözümü için kurumlar olarak birlikte hareket etmeleri gereğinin altını çizdi.
UZZK’nın EZZİB ziyaretine UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet ile Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Bosnalı, Mehmet Cavlı, Selim Kantarcı, Nejat Özduran ve Hüsmen Solmaz katıldı.