Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Turna yemişi antibiyotik kullanımını azaltıyor

Uluslararası Polifenol ve Sağlık Konferansı’nda turna yemişinin sağlığa faydaları ve antibiyotiğe alternatif besinler tartışıldı Yeni araştı...

Uluslararası Polifenol ve Sağlık Konferansı’nda turna yemişinin sağlığa faydaları ve antibiyotiğe alternatif besinler tartışıldı

Yeni araştırma sonuçları cranberry olarak da bilinen turna yemişinin antibiyotik kullanımını azaltabileceğini gösteriyor

Fransa’da, 5 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen Uluslararası Polifenol ve Sağlık Konferansı’nda gündem maddelerinden biri de turna yemişi tüketiminin antibiyotik kullanımını azaltabileceğiydi. Yeni yapılan araştırmalar, Türkiye’de cranberry olarak da bilinen turna yemişinin vücutta oluşan antibiyotik bağışıklığına ve oksidatif strese karşı faydalı olabileceğini gösteriyor(kaynak).
Dünyada en sık rastlanan ve neredeyse her iki kadından birinin yakalandığı idrar yolu enfeksiyonlarını (kaynak) frenlemekte de etkili olan turna yemişi, enfeksiyon riskinin azalmasıyla antibiyotik kullanımının ve bağışıklığının da azalmasına yardımcı oluyor.

Boston Sağlık Sistemi Bulaşıcı Hastalıklar Müdürü Kalpana Gupta, araştırmayı şöyle yorumladı: “Uzun zamandır turna yemişinin idrar yollarına faydalarını inceliyoruz ancak bu araştırma, faydaların ne kadar geniş kapsamda olabileceğini kanıtlıyor”

İdrar yolu enfeksiyonlarının bu denli yaygınlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün de dünyadaki en ciddi halk sağlığı sorunları arasında sıraladığı antibiyotik bağışıklığının sebeplerinden biri. Hastalığa sıkça rastlanması, bugün piyasada bulunan ilaçların yetersiz kalmasına sebep oluyor. Yapılan araştırmalar, turna yemişinin semptomatik idrar yolu enfeksiyonlarını azaltabileceğini gösteriyor.

Turna yemişi Üretici Kooperatifi Ocean Spray Araştırma Direktörü Christina Khoo, “Turna yemişi, sık sık başa gelen hastalıkları engelleyebilecek bir besin. Yapılan araştırma, turna yemişinin, yaygın hastalıklardan biri olan idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili bir seçenek olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Turna yemişi (cranberry) hakkında:
Turna yemişi (cranberry) Kuzey Amerika menşeli meyvelerden biridir (diğerleri ise yabanmersini ve Concord üzümü). Yabani turna yemişi nehir kıyılarında ve Pineland bölgesinde yetişir.
Turna yemişinin asmaları kumlu bataklıklarda yetişir. Asmalar, sonbaharda ve kışın korumak için su altında tutulur. Turna yemişi bağları uzun ömürlüdür. Bazı turna yemişi bataklıkları 100 yılı aşkın süre meyve verebilir.

Türkiye’de sıklıkla yaban mersiniyle karıştırılan ‘turna yemişi’, Cranberry’nin (Latince adıyla Vaccinium Macrocarpon) Türk dilindeki karşılığıdır. Besin değeri yüksek olan kurutulmuş turna yemişi hem kuruyemiş olarak tüketilebilir hem de salata, ekmek ve tatlı gibi yemeklerde de kullanılabilir.

50 senelik bilimsel araştırmalar, turna yemişinin sistite karşı faydalarını göstermektedir. Proanthocyanidin gibi çok kuvvetli antioksidanlar içeren turna yemişi, zararlı bakterilerin vücutta kalmasını önlemektedir. Yeni yapılan araştırmalar turna yemişinin içindeki polifenol antioksidanların kan dolaşımına, tansiyona ve kalp sağlığına da faydası olduğunu göstermektedir.

Turna yemişinin gram başı antioksidan kapasitesi diğer meyvelere göre çok yüksektir;

Antioksidan kapasitesi/g:
Turna yemişi (cranberry): %94.56
Yaban mersini: %62.20
Böğürtlen: %58.48
Elma: %42.75
Çilek: %35.77
Fav

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok

Tanıtım Yazısı | Reklam Haber
Bumerang - Yazarkafe