Norveç Ulusal Günü’nde Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavin ve Türk şefler, Altuğ Tezer ve Hasan Tatar mutfağa girdi. Büyükelçi ve şefler, Norveç ve Türk lezzetlerini birleştirerek “Somon İmambayıldı” pişirdi.
Norveç Ulusal Günü kapsamında Norveç Deniz Ürünleri Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikte, Norveç Büyükelçisi Janis Bjørn Kanavin Türk şefler Hasan Tatar ve Altuğ Tezer ile kendi mutfağında yemek pişirdi.
Hasan Tatar ve Burhan Altuğ Tezer dünyanın en iyi deniz ürünlerinin nereden geldiğini görmek için Norveç’e seyahat ettikten sonra gerçek birer Norveç Deniz Ürünleri elçisi oldular.
Yılda 14 milyon öğün
Norveç’in sürdürülebilir balıkçılık ve su ürünleri modeli, Norveç’i sağlıklı ve güvenli deniz ürünleri yakalama ve yetiştirmede dünyadaki 130’dan fazla ülke arasında lider hale getirmiştir. Norveç somonu, yılın 365 günü, Japonya’daki Sashimi’den İtalya’daki makarnaya ve Türkiye’deki somon kebap karışımına kadar 14 milyon öğün tüketiliyor.
Şefler Hasan ve Altuğ Norveç somonunu alıp Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan sağlıklı ve heyecan verici imambayıldıya dönüştürmeyi öneriyor. “Norveç’e olan gezimizde Norveç’teki somon yetiştiriciliği sisteminden çok etkilendik. Şef olarak bizler de sadece lezzetli yemekler pişirmekten değil, aynı zamanda onların buz gibi ve temiz suların olduğu güzel bir yerden geldiğini bilmekten mutluyuz” dediler.
Neden et yerine somon? Türkler her yıl 30 kilodan fazla et yiyor ve yalnızca 8 kg deniz ürünü tüketiyor. Türkiye’de diyabet 2 türü arttığı için daha fazla deniz ürünü tüketmeliyiz. Hatta, Norveç somonu yiyerek insan bedeni diğer sağlıksız yağları depolamaya daha dirençli hale geliyor (Nifes tarafından yapılan araştırmaya göre) ve bir Norveç somonu öğünü haftalık ihtiyacınız olan Omega 3’ü karşılıyor.
“Türk mutfağı geleneklerden ilham alıyor”
Norveç somonunun “üzerinde çalışmak için harika bir balık” olduğunu belirten şef Altuğ Tezer, “Diğer malzemelerle harmanlaması kolay ve hafif öğünler yediğimiz yaz mevsimi için uygun” dedi.
Somonu mangal için de uygun bulan şef Hasan Tatar “Sadece altına folyo koymayı unutmayın ki ızgaraya yapışmasın” şeklinde konuştu.
Büyükelçi Janis Bjørn Kanavin “Türk mutfağı çok lezzetli ve yerel geleneklerden ilham alıyor. Bana Norveç somonunu yeni ve değişik şekillerde hazırlayabileceğimizi öğretiyor”diyerek bu genç ve yetenekli şeflerin Norveç’in en ünlü deniz ürünlerini alıp Türk mutfağına uyarlamalarından memnun kaldığını belirtti.
Somon İmam Bayıldı Tarifi
Malzemeler:
Patlıcan
Soğan
Domates
Sarımsak
Fesleğen
Biber
Kekik
Biberiye
Limon
Somon
Yapılışı:
Patlıcanları 180 derece fırında pişirin. Çekirdekli kısımlarını almamaya çalışarak parmak kalınlığında şeritler halinde ayırın. Soğanları jülyen kesin. Çelik bir tencerede karamelize olana kadar pişirin. Kenara alın. Karamelizasyonu hızlandırmak için bir miktar su ekleyebilirsiniz. Ayrı bir tencerede küçük küpler halinde kestiğiniz soğanları pişirin. Kabukları soyduğunuz domatesleri küçük küçük doğrayıp ilave edin ve suyunu çekene kadar pişrin. İstediğiniz kıvama gelince kenara alın soğutun. Somonları küpler halinde kesin 180 derece fırında istediğiniz oranda pişene kadar tutun. Fesleğenle tabağı süsleyebilirsiniz.