Dünyanın en büyük cam ambalaj üreticileri arasında yer alan Şişecam Cam Ambalaj, cam ambalaj kullanımının başta insan sağlığı olmak üzere he...
FEVE Genel Sekreteri Adeline Farrelly, ambalajın sürdürülebilirliği için tüketiciler tarafından tercih edilir olmasının önemine dikkat çekerek, “Avrupa’da tüketicilerin yüzde 87’si cam ambalajdaki gıda ve içecek ürünlerini satın almayı tercih ediyor. Cam ambalaj tercih eden tüketicilerin oranı son 3 yılda 14 puan artış gösterdi” dedi.
Prof. Dr. Schrenk ise gıda güvenliği için en doğru ambalaj malzemesinin cam olduğunu belirterek, “Cam doğal bir malzemedir ve diğer ambalajların aksine üretiminde insan sağlığına zararlı hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır. Ambalaj kaynaklı kimyasalların ve materyallerin gıdaya karışmasını tümüyle engelleyen tek ambalaj malzemesidir. Cam ambalaj besin değerlerini değişime uğratmaz. Gıdayı koruyan önemli bir bariyerdir” diye konuştu.
Cam sektörünün global oyuncusu Şişecam Topluluğu’nun bünyesinde faaliyet gösteren Şişecam Cam Ambalaj, cam ambalajın insan sağlığı başta olmak üzere hem çevre hem de ekonomik açıdan öneminin vurgulandığı ‘Cam Ambalaj Sağlıktır’ konferansına ev sahipliği yaptı.
İstanbul’da düzenlenen ‘Cam Ambalaj Sağlıktır’ konferansına Şişecam Cam Ambalaj Grup Başkanı Abdullah Kılınç, Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Birliği (FEVE) Genel Sekreteri Adeline Farrelly ile Kaiserslautern Üniversitesi Gıda Kimyası ve Çevre Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dieter Schrenk katıldı.
Kılınç: Cam ambalaj “sağlıklı ambalaj” sıfatına en çok yakışan ambalajdır
Konferansın açılış konuşmasını yapan Şişecam Cam Ambalaj Grup Başkanı Abdullah Kılınç, son yıllarda özellikle sağlıklı beslenme ve sağlık bilincindeki artışın tüketicilerin tercihlerinde belirleyici rol oynadığına dikkat çekerek, şu bilgileri aktardı: “Gıdaların tadı, kokusu ve aroması değişmeden uzun süre saklanmasını sağlayan, içindeki maddelerle kimyasal ve mikrobiyolojik etkileşime girmeyen cam ambalaj “sağlıklı ambalaj” sıfatına en çok yakışan ambalaj çeşididir. 5 bin yılı aşkın geçmişiyle cam, ikamelerinin karşısında varlığını sağlıklı, çevre dostu ve estetik bir ambalaj olma sıfatlarıyla bugün de sürdürmektedir. Ürün çeşidinin hızla arttığı gıda ve içecek sektörlerinde cam ambalaj, tüketici gözünde seçkin ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir” dedi.
Cam konusunda tüketici algısını ölçen birçok araştırmanın içindeki ürünün tadını koruması ve doğa dostu olması açısından cam ambalajın diğer ambalajlara olan üstünlüğünü ortaya koyduğuna dikkat çeken Kılınç, “Çevreyi ve sağlığınızı korumak için cam ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle “Hayatınıza Cam Katın” diyoruz. Biz Türkiye’de ulaştığımız 1 milyon tonluk kapasitemizle sektörün en güçlü oyuncusu olarak sektöre yön veriyoruz. Bu bağlamda, en sağlıklı ambalaj olan cama tüketicinin ilgisini sürekli kılmayı hedefliyor, bunu sektörümüzün ve grubumuzun önceliklerinden biri olarak kabul ediyoruz“ diye konuştu.
Farrelly: Avrupalıların yüzde 54’ü gıda ambalajında güvenlik endişesi yaşıyor
Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Birliği (FEVE) Genel Sekreteri Adeline Farrelly ise yaptığı sunumda, Avrupa’da geçekleştirdikleri araştırmaya dikkat çekerek şu bilgileri aktardı: “Avrupalıların yüzde 54’ü gıda güvenliğinden endişe ediyor. Ambalajdan gıda ve içeceğe zararlı kimyasalların geçmesi konusunda güvensizlik yaşayanların oranı ise yüzde 66’yı buluyor. Avrupalı tüketicinin yüzde 49’u gıda için en sağlıklı ambalajın cam ambalaj olduğunu düşünüyor. Tüketicilerin yüzde 84’ü ambalajdan gıdaya geçen kimyasalların sağlık için bir risk oluşturduğu inancında. Konu ailelerin bebek maması alırken yöneldikleri ambalaj tercihine geldiğinde ailelerin yüzde 36’sı cam ambalaj dışında bir malzemede satışa sunulan mamayı kesinlikle kullanmadıklarını dile getiriyor. Her 10 Avrupalı tüketicinin 6’sı cam ambalajı sağlığa dayalı neden ve çekincelerle tercih ettiğini ifade ediyor.”
FEVE Genel Sekreteri Adeline Farrelly, cam ambalaj sektörünün sadece Avrupa’da 125 bin kişiye istihdam sağladığını da belirterek “Cam ambalajın Avrupa’da yarattığı yıllık katma değer 9,4 milyar Euro’ya ulaşıyor. Cam ambalaj sektörü Avrupa’da her yıl 500 milyon Euro ile 610 milyon Euro arasında yatırım gerçekleştiriyor. Avrupa’da yılda yaklaşık 12,5 milyon ton cam geri dönüştürülüyor. Bu yolla aynı miktarda ham maddede kullanımından da tasarruf sağlanıyor” dedi.
Ambalajın sürdürülebilir olması için tüketiciler tarafından da tercih edilir olmasının önemini vurgulayan Farrelly “Avrupa’da tüketicilerin yüzde 87’si cam ambalajdaki gıda ve içecek ürünlerini satın almayı tercih ediyor. Cam ambalaj tercih eden tüketicilerin son 3 yıldaki oran artışı 14 puanı buluyor” diye konuştu.
Schrenk: Doğal olan cam gıda güvenliği için en doğru ambalaj malzemesidir
Kaiserslautern Üniversitesi Gıda Kimyası ve Çevre Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dieter Schrenk ise konferansta şu bilgilere aktardı: “Gıda güvenliği için en doğru ambalaj malzemesi camdır. Cam doğal bir malzemedir ve diğer ambalajların aksine üretiminde insan sağlığına zararlı hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır. Cam ambalaj besin değerlerini değişime uğratmaz. Gıdayı koruyan önemli bir bariyerdir. Işık geçirgenliğini azaltma konusunda önemli bir işlevi yerine getiren renkli cam, UV ışınlarına karşı da iyi bir koruma kalkanıdır. Cam, ambalaj kaynaklı kimyasalların ve materyallerin gıdaya karışmasını tümüyle engelleyen tek ambalaj malzemesidir. Gıda ambalajı kullanıcı dostu olmalı ve formu aynı kalmalıdır.”
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Hiç yorum yok