Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Türk Mutfak Eğitimi sözlüğü hazırlandı

Uluslararası akreditasyona sahip ilk diplomalı Türk Mutfağı eğitimini hayata geçirerek dünyanın saygın mutfak okullarının müfredatına girmes...

Uluslararası akreditasyona sahip ilk diplomalı Türk Mutfağı eğitimini hayata geçirerek dünyanın saygın mutfak okullarının müfredatına girmesini sağlayan MSA, 12 yıllık çalışmanın ürünü olan “1939’dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri Sözlüğü”nü de tamamladı

Türkiye'nin ilk ve tek uluslararası diplomalı profesyonel mutfak okulu Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), Türk Mutfağı’nı akademik ve kültürel anlamda dünyaya tanıtmak üzere yeni bir hareket başlatıyor. MSA’nın “Dünyaya Türk Mutfağı Hareketi” olarak tanımladığı bu misyonun ilk adımı, uluslararası akreditasyona sahip diplomalı ilk ve tek Profesyonel Türk Mutfağı eğitimi olacak.

MSA bu lansman kapsamında 12 yıldır üzerinde çalıştığı “1939’dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri Sözlüğü”nü de gastronomi ve kültür dünyasına kazandırıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı onayı ve City & Guilds akreditasyonu ile 2004 yılından bu yana profesyonel aşçılık, profesyonel pasta-ekmekçilik, profesyonel yiyecek-içecek işletmeciliği konularında uluslararası geçerlilikte mesleki eğitimler veren MSA, akademik eğitim porföyüne uluslararası diplomalı Profesyonel Türk Mutfağı eğitimini de ekliyor.

Türk Mutfağı bu eğitim ile dünyanın önde gelen profesyonel aşçılık okullarının müfredatına girecek. MSA ayrıca geleceğin şef adaylarının ‘Türk Mutfağı’nın temel pişirme teknikleri’, ‘Gastronomik yerel ürün ve malzemeler’, ‘Klasik Türk Mutfağı’nın temel reçeteleri’, ‘Anadolu Yöresel Halk Mutfakları’nın bölgesel anlamda karakteristik özellikleri’ ve ‘Kahraman yemekleri’ gibi başlıklarda bilgi sahibi olmasınının yanı sıra Türk Mutfağı’nın uluslararası profesyonel mutfaklara doğru bir tanımla girmesini de amaçlıyor.

Program akademik bir iskelete oturtuldu
MSA bu süreçte akreditasyon konusunda da bir ilke imza attı. Uzman akreditasyon kuruluşu Scottish Qualification Authority (SQA) ile yapılan çalışmalarla eğitimin içerik aktarımı ve değerlendirmesi uluslararası anlamda akredite ettirildi, eğitim programı akademik bir iskelete oturtuldu. 2 haftalık teorik bilgi ve mutfak uygulamalı yoğun eğitimi başarıyla bitiren adaylar uluslararası geçerliliğe sahip Türk Mutfağı Eğitimi diplomasına sahip olacak.

MSA, Mayıs ayından itibaren Türk Mutfağı eğitimini kendi müfredatına ekleyecek. Sadece profesyonel aşçılık okulu öğrencileri ve mezunlarının katılabildiği 2 haftalık yoğun bir programdan oluşan Türk Mutfağı eğitimi, Türk Mutfağı’nı dünyaya taşıyabilecek profesyonelleri hedefliyor.

Bu eğitimi alacak uluslararası ilk öğrenci grubu ise Amerika’nın en önemli profesyonel aşçılık okulu olarak kabul edilen Johnson & Wales Üniversitesi’nin öğrencileri olacak. Öğrenciler Haziran ayında MSA’ya gelerek eğitime başlayacak. MSA, Johnson & Wales Üniversitesi’nin yanı sıra 6 farklı uluslararası profesyonel aşçılık okulunda da mutfak demo’ları ve tanıtımlar ile Türk Mutfağı Eğitimi’ni yıl sonuna kadar tanıtacak. İtalya’nın en büyük aşçılık okulu ALMA La Scuola Internazionale di Cucina Italiana’nın öğrencileri MSA’ya gelerek Türk Mutfağı eğitimi alacak. Arjantin ve Kanada’nın en büyük aşçılık okulları da Türk Mutfağı’nı müfredatlarına dâhil ediyor.

Araştırma süreci 3 yılda tamamlandı
MSA’nın yürüttüğü Türk Mutfağı eğitiminin araştırmaları üç yıl sürdü. MSA eğitmen şefleri ve danışmanları Türkiye’nin değişik bölgelerini dolaşarak, farklı gastronomik bölgeler bazında sayısız reçete ve ürün topladı, araştırma yaptı. Elde edilen veriler titiz bir şekilde kategorize edilerek kayıt altına alındı ve akademik çalışmalar başladı. Türk Mutfağı’nı eğitim müfredatına sokmak için bu alandaki duayen isimler ve fikir önderleriyle iş birliği yapıldı.

En zengin Türk Mutfağı Sözlüğü: 1939’dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri
Dünyaya Türk Mutfağı Hareketi çerçevesinde çok kapsamlı bir Türk Mutfağı Sözlüğü de mutfak kültürüne kazandırıldı. Sanat eseri ve eski kitap restoratörü Nergis Ulu, MSA koordinatörlüğünde Türkiye’nin farklı kütüphanelerinde çalışarak, son 75 yılda yiyecek içecekle ilgili yazılı kaynaklarda yer alan 25 bin sözcüğü derledi. Yöresel lezzetler konusunda uzmanlaşan deneyimli gastronomi yayınları editörü Nilhan Aras, 2 sene boyunca bu bilgileri düzenledi. Türkiye'nin önde gelen kitap tasarımcılarından Esen Karol, kullanışlı bir sözlük tasarlamak için 1 yılı aşkın süre çalıştı. MSA’nın koordinasyonunda yapılan bu uzun soluklu ve özenli süreç 12 yıl sürdü. Şu anda devam eden Türk Mutfağı Lehçeleri Sözlüğü’nün de Mayıs ayı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

MSA Kurucusu Mehmet Aksel, “Türk Mutfağı’nın global kullanılırlığı ve uluslararası platformda akademik olarak konumlandırılması alanlarında bugüne kadar yapılmış en önemli çalışmayı yaptığımıza inanıyorum. Dünyanın saygın aşçılık okullarından yılda 10-15 bin öğrencinin Türk Mutfağı eğitimini de alarak mezun olacağını göz önüne alırsak bu girişim Türk Mutfağı’nın dünyaya yayılması ve anlaşılması konusunda en güçlü adımlardan biridir.” diye konuştu.

Yiyecek İçecek Sektörü Danışmanı Osman Serim ise şöyle konuştu:
“Türk Mutfağı eğitimi adı altında hem yurt dışında hem Türkiye'de sayısız kişi ve kurum eğitimler verdi. Fakat MSA, bir üniversitenin ve başka yüksek okulların resmi müfredatına giren uluslararası geçerlilikte bir eğitim başlatıyor. Bu eğitime katılan öğrenciler, üniversitede başarılarına tesir eden puanlar alacak. MSA’nın Türk Mutfağı eğitiminin bir metodolojisi var. Bu metodoloji de bu eğitim kurumlarının kabul ettiği bir metodoloji olmak zorunda. Öğrenciler bu kurumlarda var olan Fransız, İtalyan, Asya mutfakları gibi sınırlı sayıdaki eğitimlere resmi bir müfredat konusu olarak Türk Mutfağı'nı da dâhil edecekler. Bu gerçekten göğüs kabartacak çok önemli bir adım.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok