Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Dünyanın baharat kraliçesi

Dünyanın baharat kraliçesi desem kaç kişi adını söyleyebilir acaba hangi bitkiden ya da baharattan bahsettiğimi, hadi bir ipucu daha size, s...

Dünyanın baharat kraliçesi desem kaç kişi adını söyleyebilir acaba hangi bitkiden ya da baharattan bahsettiğimi, hadi bir ipucu daha size, safran ve vanilyadan sonra 3. en pahalı baharatı desem?


Acaba fikir yürüten olmuş mudur? Hadi daha fazla merak içinde bırakmayayım sizi :)

Zencefilgillerden olan minicik keseciklerden oluşan baharatımızın adı Kakule, Hindistan, Endozneya ve Sri Lanka gibi sıcak ülkelerde yetişmektedir.

Halsizlik, bir uyuşukluk yapar mı? Yapar!

Benim de size naçizane klişe söylemlerden farklı bir önerim olacak.

Kakuleyi denemeye ne dersiniz!
Kakuleyi çay olarak demleyerek içebileceğiniz gibi, ağzınızda çiğneyerek yada pilav, reçel yapımda kullanabilirsiniz. Kakulenin tohumlarında bazı reçineler ve ona kokusunu veren özel uçucu yağlar bulunmaktadır. Sabinen, mirsen, mentol, borneol, sineol, limonen ve pinen bubnlardan bazılarıdır.
ABD Washington Lomardi kanser Merkezinin yapmış olduğu araştırmalara göre 2010 yılında yayınlanan çalışmada kakulede var olan İndol-3-karbinol ve di-indol-metan'ın kanser oluşumunu engelleyici etkilerinden bahsedilmektedir.

Keza yapılan diğer çalışmalar ise tarçın ve kakule karışımının deney hayvanlarında azoksimetan ile tetiklenen kalın bağırsak kanseri oluşumunu engellediği tespit edilmiştir. Tarçın ve kakule ikilisini tek başına çayını demleyebileceğiniz gibi, yeşil çayla da karıştırarak tüketebilirsiniz. Kahveye de çok yakışan kakuleyi kahve ile de hoş aromasından dolayı tüketebilirsiniz.

Çorbalarınızda karabiber ile tüketeceğiniz kakulenin yine 2010 yılında yapılan araştırmalar göstermiştir ki bağışıklık sitemini güçlendirmektedir.

  • Sağlık açısından çok faydalı olan bu bitkinin özellikle vücuttaki toksik maddelerin atımını kolaylaştırdığı tespit edilmiştir. kakule gibi baharatların sindirim sistemine olan faydası bilinmektedir.
  • İyi bir gaz sökücüdür.
  • Çiğnendiği zaman iyi bir ağız kokusu gidericidir ve aynı zamanda
  • ağız hijyeni sağlamaktadır.
  • Mide bulantısında etkilidir.
  • Diş hastalıkları, sistit, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, bel soğukluğunda da fayda gösterir.
  • Kakule aynı zamanda afrodizak etkiye sahip olup, aynı zamanda erkeklerde iktidarsızlık sorunlarına da iyi gelmektedir.
  • Yapılan bilimsel araştırmalar, kakulenin iyi bit mikrop öldürücü özelliği olduğunu da ortaya koymuştur.
  • Doğal bir kramp ve spazm çözücüdür.
  • Kas ve eklem ağrılarına da iyi gelmektedir.
  • Kan dolaşımını arttırır, kusma ve bulantıyı önleyici etkiye sahiptir.
  • Kahvenin içine atıldığında halsizliği önlemektedir.
  • Ağız kokusundan özellikle de Ramazan ayında oruçlu iken korunmak istiyorsanız, iftarda çayını demleyebilirsiniz ya da sahurda çiğneyebilirsiniz.


Kakuleyi Nasıl Kullanmalıyız!

3 ya da 4 adet kakule demliğin içerisine atıldığında harika bir aroma tadı verir. Ayrıca halsizliğinizi alır. Ayrıca kahve içerisine de atabilirsiniz.
tek kişilik kahve için 1-2 kakuleyi havanda döverek tüketebilirsiniz.
Aynı şekilde pilav ve reçellerde de kullanabilirsiniz.
Türkiye de yetişmeyen bir bitkidir.

100 gramı içerisinde
enerji 300 kcal
karbonhidrat 68 gr, protein 11 gr, lif 28 gr. içermektedir.
kolesterol oranı sıfırdır.
İçerisinde ayrıca A vitamini, C vitamini, Sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko bulunmaktadır.

Kakule Çayı Nasıl hazırlanır?

Bir tatlı kaşığı kadar kakule tohumu bir su bardağı kaynamış suya eklenerek, ağzı kapalı bir şekilde 10 dk demledikten sonra süzülerek, tatlandırmak için içerisine 1 çay kaşığı bal ilavesi ile sıcak olarak tüketilir.

Son olarak Kakuleyi nerelerden bulabiliriz diyorsanız, büyük baharatçılar ve aktarlarda bulmanız mümkün.
Kakuleyi alırken dövülmüş olarak değil tohum halinde almanız önerilmektedir. İhtiyaç halinde havanda tohumları ezerek kullanabilirsiniz.

Not: Özellikle safra kesesi ile ilgili sorun yaşayanların, düzenli antidepresan kullananların, aspirin ve benzeri kan sulandırıcı kullananların ve hamileler, emzirenler ve çocuklar doktora danışmadan kullanmaları önerilmemektedir.

Sağlık dolu, mutlu günler dilerim.
Sevgilerimle,

*Nalan Mettin

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok