Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Ihlamurun faydaları nelerdir?

Kış mevsiminin ocakta en kaynayanlarından biridir ıhlamur ve sadece kış mevsimi değil dört mevsim bir bahaneyle sarar kokusu tüm evi. Boğazı...

Kış mevsiminin ocakta en kaynayanlarından biridir ıhlamur ve sadece kış mevsimi değil dört mevsim bir bahaneyle sarar kokusu tüm evi. Boğazımız ağrır, yorgun oluruz, hafif kırıklık hissederiz, öksürüğümüz olur ya bazen sebepsiz şifa niyetine demleriz mis kokulu ıhlamuru. Öyle bir bitki ki sadece ihtiyaç duyduğumuzda değil keyif anlarımızda da bize eşlik eder. Eskiden kiraz sapı, maydanoz suyu, karışık bitki çayı mı vardı sanki; sıkıntı mı var, hop ıhlamurun dumanı tütüyor. İşte o günlerden bugünlere ıhlamurun değeri hiç değişmedi. Hala ilaçlardan önce aklımıza ilk gelen sıcak bitki çaylarından biri. Ortalama 25-45 metre uzunluğa ulaşabilen ağaçlarda yetişiyor. Kalsiyum açısından zengin, peynir ile yarışır hatta. Aynı zamanda güçlü bir A vitamini kaynağı. Özellikle bal ile birleşince tam bir şifa topu haline dönüşüyor. Botanikteki adı Tilia cordata. Kalp şeklinde yaprakları, sarı çiçekleri olan bir ağaç türü. Ihlamur ağaçları neredeyse 1000 yıla kadar yaşayabiliyor. Kokulu sarı ve beyaz çiçekleri ilkbahar aylarında toplanıyor ve sonra kurumaya bırakılıyor. Bildiğimiz üzere soğuk algınlığı, enfeksiyon vb. gibi durumlarda birebir. Yatıştırıcı etkisi de biliniyor. Gece yatmadan önce ıhlamur içip gevşememiz bundan sebep. Ihlamurun cilde faydaları olduğu gibi, böbreklere de faydası var.

Ihlamur çayının faydaları ve zararları nelerdir?


Bilinen gribal enfeksiyona olan etkilerinden önce ruhsal açıdan ıhlamurun faydaları ile başlayalım. Hatta tüm bunları maddeler halinde verelim.

1- Ihlamur sakinleştirir
İçinde sedatif vardır yani rahatlatıcı özellik. Bu sayede anksiyete gibi sorunlarla mücadelenize destek olur. Yapılan araştırmalar endişeyi azalttığı ve kişinin kendini daha rahat hissettiği yönünde. Sakinleşmeyi sağlaması beraberinde uyku düzenini de getiriyor. Gece yatmadan önce içilen ıhlamur, sinirleri pamuk gibi yapıyor ve bu da masalımsı bir uyku için güzel bir zemin oluyor.

2- Ihlamur öksürüğü keser
Buna şaşırmadık zira gribe ve nezleye iyi geldiğini biliyoruz. Kuru öksürük çok can sıkıcıdır, boğazı hırpalar, nefes aldıkça batar, insanın öksürdükçe öksüresi gelir. Hele ki otobüs, metro gibi yerlerde tutuyorsa havasızlıkla birleşince ortam bir anda geriliyor. Ihlamurun öksürüğü kesme gibi bir özelliği var. Özellikle mesir macunu ile birleşince hızlı bir etki sağlıyor. Mesir macunun içindeki onlarca baharat, ıhlamurun yatıştırıcı etkili ile birleşiyor ve ortaya tam bir doğal antibiyotik şurubu çıkıyor. Mesir macunun organik olmasına dikkat edin tabi…

3- Ihlamur iltihaplara iyi gelir
Basit bir iltihap deriz değil mi? Canımıza kast edecek hali yok ya! Oysa o basit dediğimiz iltihaplar tüm hayatımızı zehirleyebiliyor. Özellikle solunum yollarında iltihap varsa, ıhlamur doğal bir reçete olabilir. Kan basıncının düşmesini sağladığı için damarlardaki iltihaplanmaların da önüne geçer.

4- Ihlamur sindirimi rahatlatır
İtiraf edelim. Güzel ve doyurucu bir akşam yemeğinden sonra çöken pişmanlık çoğu zaman etkiler bizi. Bu etki bazen psikolojik olduğu gibi bazen de sindirim sorunu olarak hayatımıza girebilir. Ihlamur, sindirim sorunları açısından da fayda sağlıyor. Zengin bir içeriğe sahip malum, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı oluyor. Böylece kabızlıkmış, şişkinlikmiş ne var ne yok iyi geliyor. Geriye sadece yediğiniz fazla yemeklerin pişmanlığı kalıyor e ona artık başka çözümler bulacağız.

5- Ihlamur cilde fayda sağlar
Antioksidan denen enzim öyle kuvvetli ki bizi resmen genç tutuyor. Antioksidan bakımından zengindir ıhlamur. Serbest radikallerle savaşır ve hücre yenilenmesini sağlar. Böylelikle cildimiz yaş almaz ya da yaş alması yavaşlar. Daha genç, pırıl pırıl bir cilde kavuşmuş oluruz.

6- Ihlamur saçları güzelleştirir, güçlendirir
Sanıyor musunuz ki sadece gribe, nezleye iyi geliyor ıhlamur; ciltten saça onlarca faydası var. Ihlamur otunun kaynatılması ve buradan çıkan suyun saça faydası çok. Daha önce duydunuz mu bilmiyoruz ancak ıhlamuru kaynatıp o çıkan su ile saçlarınızı durularsanız en az sirke bakımı kadar fayda sağlarsınız çünkü saçı bir hayli parlatır, güçlendirir. Saç dökülmesi yaşıyorsanız bu doğal çözüme bir göz atsanız mı?

7- Ihlamur enerji sağlar
Aslında en ihtiyacımız olan şey. Gün içinde bazı insanlar enerjimizi itina ile emer, bazen trafik sıkışır ya da işler istediğimiz gibi gitmez olan enerjimize olur. Ihlamur hem ruhsal enerjimizi yükseltir hem bedensel anlamda zindelik katar. İçeriğindeki vitaminler ile daha sağlıklı bir güne uyanabilirsiniz. İçine biraz da limon, nefis!

Ihlamurun iyi geldiği hastalıklar var; böbreklere fayda sağlar, cilde fayda sağlar, soğuk algınlığına iyi gelir bunları konuştuk, ezberledik. Peki ya zararları? Aslına bakarsanız şöyle zararı vardır, böyle zarar verir gibi keskin cümleler kuramayız. Ancak fazla ya da yanlış kullanımı elbette bazı zarar kapıları aralayabilir. Uykunuz gelsin ve sizi rahatlatsın diye aşırı ıhlamur içerseniz tam tersi bir etki ile uykunuzu kaçırabilir örneğin. Çok sıcak içerseniz yemek borusuna zarar verebilir ya da ağzınızın iç kısmını yakabilir. Demlemek yerine ıhlamuru kaynatmak doğru bir tercih olmayacaktır yani. Her şeyin fazlası zarar; doğal da olsa zarar… Ederinde, kıvamında, ölçüsünde ve tadında tüketmekte yarar var. Günde iki fincandan fazlası önerilmiyor. Bu arada nadir de görülse ıhlamur bazı bünyelerde alerjik etkiler yaratabiliyor. Bu konuda da dikkatli olmakta ve doktor kontrolünü ihmal etmemekte yarar olacaktır.

Ihlamur çayı nasıl demlenir?

Madem bu kadar övdük, madem bu kadar mükemmel şifalı bir tablo çizdik o halde bir ıhlamur kaynatmadan yapmayalım yazımızın finalini. Ihlamur nasıl demlenir sorusunun pratik ve kolay bir yolu var. En önemli madde kaynatılmaması. Bir bardak ıhlamur için bir yemek kaşığı ıhlamur yeteri olabilir. Ihlamuru sıcak suya atın ve bir 5 dakika demlenmeye bırakın. Sonra ılındıktan sonra içebilirsiniz. Poşet ıhlamur çayı da içebilirsiniz ancak taze taze kendi elinizle demlemek daha iyi olacaktır. Bazen poşet çayların içeriğinden emin olamayabiliyoruz malum.

Yazımızın finalini ıhlamurun fiyatı ile yapalım. Hazır poşet ıhlamur çaylarının fiyatı aşağı yukarı 5-7 Türk Lirası aralığındadır, markasına bağlı olarak değişir. Ancak aktarlardan almak istiyorsanız biraz pahalandığı bilgisini verelim. Kış aylarında yüksek ağaçlardan toplanması zorlaştığı için altın fiyatı ile yarışır oldu. Ihlamurun kilo fiyatı 200 TL civarlarını buldu. 50’şer gramlık paketlerle alınabiliyor. Soğukların artması ile ıhlamur fiyatları da artış gösterebiliyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok