Adını "keton" kelimesinden alan bir diyet türü olan ketojenik diyet, gün içinde alınan toplam enerjinin yüzde altmışlık kısmının yağ kaynaklı besinlerden alınmasını sağlar. Karbonhidrat alımını minimuma seviyesine düşürerek vücudun 'ketozis' ismi verilen metabolik bir duruma geçmesini sağlar. Bu da, vücuttaki yağ depolarının azalmasına yol açar ki, zayıflamanın ilk adımıdır.
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet aslında tam olarak şekersiz ve nişastasız diyet demektir. Bu diyet süresinde karbonhidrat adına alacağın tüm besinleri en aza indirmeli ve şeker ve nişastadan kesinlikle uzak durmalısın.
Ketojenik diyet tıp alanında epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Yüksek miktarda yağ ve yeteri kadar protein alımı sağlanarak, karbonhidrat tüketimi en aza düşürülür. Bu diyet çeşidinin halk arasındaki bir diğer adı ise keto diyetidir. Bu ketojenik diyet epilepsi dışında diğer pek çok hastalığın da tedavisinde kullanılsa da, doktor kontrolü dışında uzun süre devam edildiği zaman tehlikeli sonuçlara yol açmaktadır. Bu nedenle keto diyeti yaparken arada sırada normal beslenme düzenine geri dönmekte fayda vardır. Aynı zamanda diyeti uygularken sağlıklı bir yaşam tarzını da hayatına adapte etmelisin. Bu da elbette düzenli egzersiz yapmak, susuz kalmak, stresten uzak durmak ve yeterli düzeyde uyku demek!
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Eğer ketojenik diyet yapanların ilk olarak dikkat ettiği madde karbonhidrattan uzak durmak. Gün içerisinde aldığın besinler arasında karbonhidrat ya hiç olmamalı ya da yok denecek kadar az olmalı. Çünkü ketojenik diyetin asıl amacı seni bol karbonhidrat içeren şeker, nişasta gibi ürünlerden ve ambalajlı gıdalardan uzak tutmak. Bu diyeti uygularken alacağın besinlerin büyük kısmı sağlıklı yağlar içeren gıdalar olmalı. Bu besinlerin yanında ek olarak yeterli miktarda proteini de vücuduna almalısın. Protein eksikliği senin için iyi bir şey değil. Dikkatli ol! Ketojenik diyet sırasında yemen ve yememen gereken bazı ürünler var. Diyetin sırasında yemen gereken ürünlerden bazıları:
●Baharatlar: Tabii ki diyetin sırasında kırmızı biber, karabiber, kekik gibi sağlıklı baharatları kullanarak yemeklerini tatlandırabilirsin.
●Az Karbonhidrat İçeren Sebzeler: Bu sebzelerin en başında özellikle yeşil renkli sebzeler gelse de bunların dışında domates gibi, soğan gibi bazı diğer düşük karbonhidratlı sebzeleri de bolca tüketebilirsin. Menülerini renklendir!
●Kuruyemiş: Ketojenik diyetin sırasında ayçiçek çekirdeği, fındık, fıstık ve badem gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemişleri bolca tüketebilirsin. Hatta bu yemişleri ara öğünün olarak bile yiyebilirsin
●Peynir: Marketlerde rahatlıkla bulabileceğin beyaz peynir, kaşar peyniri, keçi peyniri, krem peynir, tulum peyniri gibi peynir çeşitleri de ketojenik diyet sırasında bolca tercih edilen besinlerdir.
Ketojenik Diyet Listesi
Ketojenik diyet için aşağıdaki ketojenik diyet örneği listesini uygulayabilir ve dilediğinde kendine göre değişiklikler yapabilirsin.
1. Gün
Kahvaltı: Jambon, yumurta, domates
Öğle Yemeği: Zeytin yağı ile yapılmış tavuk salatası
Akşam Yemeği: Tereyağı ile pişirilmiş somon balığı
2. Gün
Kahvaltı: Yumurta, peynir ve domatesli omlet
Öğle Yemeği: Badem sütlü ve fıstık ezmeli milkshake
Akşam Yemeği: Peynir, brokoli ve salata
3. Gün
Kahvaltı: Fıstık ezmesi, kakao tozu ve şekersiz yoğurt
Öğle Yemeği: Hindistan cevizi yağı ile pişirilmiş dana bonfile
Akşam Yemeği: Yumurta ve peynirli burger
İşte bu liste içerisinde bulunan besinleri rahatlıkla tüketebilirsin. Yoğunluk içerisinde öğünlerini atlamaman için de devreye Juico paketleri giriyor. Günlük, haftalık paketleri arasından diyetine uygun bir paket seçebilir ya da detoks sularını ara öğünlerinde kullanabilirsin. Juico sindirim sistemini dinlendirmek ve vücudunu toksinlerden arındırmak için en sağlıklı seçenekleri seninle buluşturmaya hazır. Ketojenik diyet sırasında da Juico'yu tercih ederek ara öğünlerini tamamlayabilirsin!