Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Sağlıklı Beslenmek İçin Tahıl Ürünleri Tüketin

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı beslenmek için yapılması gereken 12 adım belirledi. Sağlıklı beslenmek için günde birkaç kez, ekmek, mak...

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı beslenmek için yapılması gereken 12 adım belirledi.

Sağlıklı beslenmek için günde birkaç kez, ekmek, makarna, pirinç, patates gibi tahıl grubundaki besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Yine günde birkaç kez, çeşitli taze sebze ve meyvelerden tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Sağlıklı olabilmek için vücut ağırlığının (beden kitle indeksi), tercihen her gün yapılan orta düzeyde fiziksel aktiviteyle birlikte önerilen sınırlar içinde tutulması gerektiği ifade edildi. Beden kitle indeksi, kişinin vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünerek elde edilen bir değer olarak açıklandı. WHO, bu işlemin ardından çıkan 18.5- 24.9 arasındaki değerleri "normal vücut ağırlığı'' olarak değerlendirdi.

Sağlıklı beslenmenin diğer adımları

* Diyette yağdan gelen enerjinin oranı yüzde 30'u geçmemeli ve tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağlar yerine ayçiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytinyağı gibi doymamış yağlar tercih edilmeli
* Yağlı kırmızı etler ve kırmızı et ürünleri yerine mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagiller ile balık, tavuk ve yağsız etleri tercih edin.

* Süt ve süt ürünlerini kullanın. Ancak bunların az yağlı ve az tuzlu olmasına dikkat edin.

* Seçilen besinler düşük şekerli olmalı, basit karbonhidratlar ya da çay şekeri gibi basit şekerler yerine, tahıllar, baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar yiyin, şekerli içeceklerin ve tatlıların tüketim sıklığını sınırlandırın.

* Tuz tüketimini azaltın. Günlük toplam tuz tüketimi, yemeklerle, ekmekle ve içeceklerle alınan tüm tuz miktarı, bir tatlı kaşığını yani 6 gramı geçmesin. Kullandığınız tuzun iyotlu olmasına özen gösterin.

* Günde iki kereden fazla alkol almayın.

* Yemekleri güvenli ve hijyenik şekilde hazırlayın. Haşlama, fırında pişirme veya ızgara gibi pişirme yöntemleri kullanarak yemeğe eklenecek yağın azaltılmasını sağlayın.

* Bebeklere, doğumdan itibaren 6 ay yalnızca anne sütü verilmeli. 6'ncı aydan sonra güvenli ve yeterli miktardaki ek besinlere başlayın. Bir yaşına kadar emzirmeye devam edin.
Fav

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok