Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Ünlü Norveçli Şef Medhus, somonlu Türk mezeleri yaptı

Norveç Mutfak Takımı ve Norveç Mutfak Junior Ekibi Yöneticisi Jostein Medhus, İstanbul’da Türk şeflerle biraraya gelerek somonlu kısır, humu...

Norveç Mutfak Takımı ve Norveç Mutfak Junior Ekibi Yöneticisi Jostein Medhus, İstanbul’da Türk şeflerle biraraya gelerek somonlu kısır, humuslu somon, yoğurtlu somon şiş yaptı


Bugüne kadar aldığı dört altın, iki gümüş ve iki bronz madalyayla Bocuse d’Or’un yıldızı parlayan ülkelerinden Norveç’in Mutfak Takımı ve Mutfak Junior Ekibi Yöneticisi Jostein Medhus Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin davetlisi olarak bir dizi workshop gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye geldi. Medhus, workshop çalışmalarında Türk şefler Altuğ Tezer ve Hasan Tatar ile birlikte meze denemeleri yaptı.

Somonu yerel mutfaklara adepte etmek için denemeler yapan ünlü Şef, Türk mezelerine Norveçli yorumu kattı.Birbirinden lezzetli tarifler hazırlayan şef Medhus, önce en sevdiğimiz mezelerden biri olan kısıra somonu katarak herkesi şaşırttı. Medhus’un ikinci meze denemesi humuslu salamura oldu. Humusa somon katan Norveçli Türk şeflerden tam not aldı.Somonu Türk mutfağına ve tabi ki Türklerin damak zevkine uygun hale getirmek için büyük özen gösteren altın madalyalı Şef, son olarak yoğurtlu somon şiş yaptı.

Sağlıklı beslenme trendleriyle birlikte mutfağımıza giren somon balığını Türklerin yerel tatlarına katan Norveç’ten gelen şef Jostein Medhus, “Türk mutfağındaki yemekleri severek yiyorum. İstanbul’a her geldiğimde Türklere özel lezzetleri deniyorum. Somonun Türk yemeklerine yakıştığını daha önce İstanbul’a geldiğimde yaptığımız workshoplarla ortaya koyduk. Somonlu köfte bunlardan sadece biriydi. Somonu yerel mutfaklara uygun bir lezzet olarak sunmak fikri ile çıktığımız bu yolda ikinci denememiz Türk mezeleri üstüne oldu. Sanırım somon Türk mezelerine çok yakıştı” dedi.

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Bölge Müdürü Maria Kivijarvi Heggen workshop çalışmaları boyunca Medhus’u ve Türk şefleri yalnız bırakmadı. Norveç deniz ürünlerinin tüm dünyada yerel mutfaklara adapte edildiğini belirten Heggen; “Türk mezeleri buna çok iyi bir örnek. istanbul’da daha önce balık ekmek, balık köftesi ve daha birçok yerel lezzetin içine somonu kattık. Sıra Türk mezelerine geldi.

Yeni lezzetler ortaya çıkarmak için somonlu tarifler yaparak yerel mutfaklara girmeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. Türk mutfak kültürünü öğrenmek gerçekten çok ilginçti. Norveç somonunun dünyada popüler olma nedeni yerel lezzet ve tariflerde kolaylıkla kullanılabilmesinden geçiyor” dedi.


Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Hakkında:  Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, Norveç Ticaret, Endüstri ve Su Ürünleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir kurum. Deniz Ürünleri Konseyi,Norveç deniz ürünlerini ulusal pazarlarda tanıtmaktadır.Merkezi Kuzey Norveç Tromsø’da bulunan Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin İsveç (Stockholm), İngiltere (Londra), Almanya (Hamburg), Fransa (Paris), İspanya (Madrid), Portekiz (Lizbon), İtalya (Milano), Rusya (Moskova), Brezilya (Rio de Janeiro), Japonya (Tokyo), Singapur, Çin (Pekin) ve ABD (Boston)’de temsilcilikleri yer alıyor. Konsey, Norveç deniz ürünlerinin tüketimi artırmak için ortak pazarlama çalışmaları yürütüyor. Ayrıca pazar datalarını oluşturmak ve Norveç deniz ürünleriyle ilgili bilgi ve farkındalığı artıracak çalışmalara imza atıyor.


Meze Tarifleri

Humuslu Salamura Uskumru (10 Tane)
2 uskumru fileto
1 küçük kırmızı soğan, ince doğanmış
1 küçükhavuç, ince doğranmış
100 ml sirke
150 gram şeker
1 yemek kaşığı dereotu
1 limon
200 ml su
Su, şeker ve sirkeyi karıştırıp kaynatın, kenara alın ve soğumaya bırakın. Doğranmış sebzeleri ve limonu ekleyin. Uskumru filetoyu tuzlu suya koyun ve 15-20 dk bekletin.
Servis etmeden güzelce dilimleyin.

Humus:
1 doğranmış yeşil soğan
½ doğranmış kırmızı biber
2 yemek kaşığı doğranmış taze zencefil
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kimyon
200 gram konserve nohut
60 gram tahin
1 yemek kaşığı doğranmış maydonoz
1 yemek kaşığı doğranmış kişniş
Sotelenmiş yeşil soğan, biber, zencefil ve kimyonu zeytinyağında soteleyin. Nohut ve tahini ekleyin. Gerekirse su ekleyin. 20 dk pişirin birlikte karıştırın. Tuz serpin. Servis ederken otları ekleyin.

Yoğurtlu Somon şiş:
5 adet somon fileto
2 yemek kaşığızeytinyağı
½ limon, kabuk ve suyu
1 yemek kaşığı doğranmış maydonoz
1 doğranmış nane yaprağı
Tuz
Tahta şişler
Somon balığını şişlere geçirmek için kesin, zeytin yağında otlarla ve limonla15 dk marine edin.
Servis etmeden önce ızgarada pişirin.

Yoğurt sosu:
200 ml yoğurt
1 yemek kaşığı kimyon
1 diş ezilmiş sarımsak
1 limon
2 yemek kaşığı maydonoz
½ yemek kaşığı doğranmış nane
Tuz
Bütün malzemeleri karıştırın ve isteğe göre tuz ekleyin.

Somon Kısır :
100 gram köftelik bulgur
100 ml su, kaynatmak için
Kaynamış suyu bulgurun üzerine dökün.
1 doğranmış taze soğan
½ doğranmış salatalık
2 kabuğu doğranmış ve çekirdekleri çıkarılmış domates
1 yemek kaşığı doğranmış nane
1 yemek kaşığı doğranmış maydonoz
2 yemek kaşığı doğranmış yeşil zeytin
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limon, kabuk ve suyu
50 gram fume somon, küp küp doğranmış
150 gram somon fileto, küp küp doğranmış

Bütün malzemeleri karıştırın ve tuz dökün, küçük salatanın veya küçük bir tabağın içinde hazırlayın.
Fav


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok

Tanıtım Yazısı | Reklam Haber
Bumerang - Yazarkafe