Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Güvenli Alışverişin Adresi: % 100 Ekolojik Pazarlar

Gıda konusunda bilgi kirliliği ve eksikliği had safhada. Oysa ki ne yersek o’yuz ve en temel ihtiyacımız olan gıda konusunda seçimlerimizi d...

Gıda konusunda bilgi kirliliği ve eksikliği had safhada. Oysa ki ne yersek o’yuz ve en temel ihtiyacımız olan gıda konusunda seçimlerimizi daha dikkatli yapabiliriz. Gerçek, sağlıklı gıdanın adresi % 100 Ekolojik Pazarlar, her hafta, İstanbul’luları, doğa dostu yöntemlerle küçük ölçeklerde üretmeye devam eden üreticilerle biraraya getiriyor. 

Buğday Derneği ve yerel yönetimler işbirliğiyle açılan %100 Ekolojik Pazarlar, Buğday Derneği’nin düzenli olarak yaptığı zirai ilaç kalıntı analiz çalışmalarının yanı sıra İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin denetimlerine de tabi. Son yapılan denetimlerde farklı ürün gruplarından alınan numulerin hepsi temiz çıktı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri’nin bu yıl içinde Kartal, Beylikdüzü, Şişli, Bakırköy ve K.Çekmece %100 Ekolojik Pazarlarda habersiz denetimlerinde 15 farklı tezgah sahibinden aldığı birbirinden farklı ürün gruplarından ( pirinç, mercimek, tavuk, bal, polen, yumurta, taze fasulye, iki farklı üreticiden domates, üzüm, erik, mandalina, kuru üzüm, muz, salatalık ) 15 numunenin hepsinin sonuçları temiz çıktı. Sonuçlara dair örnekleri
http://ekolojikpazar.org/denetimler-ve-tuketici-guvencesi/tarim-ilce-zirai-ilac-kalinti-analiz-sonuclari/ adresinden görebilirsiniz.

Analizler nasıl yapılıyor?
Hem bakanlığın hem Buğday Derneği’nin zirai ilaç analizlerinde TURKAK tarafından akredite edilmiş laboratuvarlar kullanılıyor. (Bakanlık, İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü laboratuvarlarını kullanıyor.) Buğday Derneği analizlerinde; özel laboratuvarda, zirai ilaç imalatında kullanılan 508 tane etken madde inceleniyor. Bu maddelerin hassasiyeti, her bir kilo sebze ve meyvede 0.01 mg etken maddeyi ölçecek seviyede. Avrupa Birliği mevzuatlarında bile, olası bulaşma vakaları dikkate alınarak, organik ürünler için kalıntı alt limiti tanımlanmasına rağmen Türkiye mevzuatlarına göre organik ürün sertifikası için, sıfır kalıntı olması lazım.

Buğday Derneği, hem organik ürüne güveni sağlamak ve tüketicinin hakkını savunmak, hem de üreticiler arası haksız rekabetin önüne geçmek için %100 Ekolojik Pazarlar'da bugüne kadar 120 analizde, 91 farklı üreticinin 192 farklı ürününe zirai ilaç kalıntı analizi yaptırdı. Aynı zamanda pazarlardaki tüm ürünlere ait sertifikalar, irsaliye ve faturalar denetleniyor, tüm ürün giriş çıkışı kayıt altına alınıyor ve sertifika veren kuruluşlara bildiriliyor. Böylece organik tarımda temel prensip olan izlenebilirlik sağlanıyor ve art niyetli bir üreticinin satış miktarının hasat miktarını aşması mümkün olmuyor. Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarlara katılan aracı esnafın da stoklarını takip ediyor, belirli aralıklarla depo denetimleri yapıyor.

% 100 Ekolojik Pazarlar çoğalıyor
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2006 Haziran’ında İstanbul’da, Şişli - Feriköy ile başlatılan % 100 Ekolojik Pazarlar projesi, ekolojik tarım ve ürünlerinin Türk toplumu tarafından tanınması ve iç pazarda talep oluşmasında öncü olmuştur. Bugün 3’ü mevsimsel olarak açılıp kapanan, toplam 17 organik pazardan 7’si, %100 Ekolojik Pazar markası ve standartları altında yürütülmektedir. %100 Ekolojik Pazarlar; İstanbul’da Şişli, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Kartal; Kayseri’de Kocasinan ve Talas % 100 Ekolojik Pazarlardır.
Fav

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok