Tüketicilerin kış mevsiminin olumsuz etkilerinden korunmak amacıyla kullandığı bitki ve meyve çayları, her geçen yıl pazar payını artırıyor....
Pazarın önemli temsilcilerini aynı çatı altında buluşturan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği’nin (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, soğuk kış günlerinin etkisi ve sağlıklı yaşam bilincinin yaygınlaşmasıyla bitki ve meyve çayı tüketiminin arttığını belirtiyor. Yurdagül, 2010 yılında 560 milyon poşetlik bir büyüklüğe sahip olan pazarın, 2015 yılında 900 milyon poşet büyüklüğüne geldiğini, 2016 yılında hedefin 930 milyon poşet olduğunu söylüyor.
Dünyada sağlıklı yaşam bilincinin yaygınlaşmasıyla yükselişe geçen bitki ve meyve çayı tüketimi, Türkiye'de de son yıllarda ivme kazanan trendlerden biri olarak dikkat çekiyor. Bitki ve meyve çayları, mutfak ürünlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Doğadan, Lipton ve Martin Bauer gibi bitki ve meyve çayları pazarının önemli temsilcilerini aynı çatı altında buluşturan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, sağlıklı yaşam trendi ve gelişen önleyici tıp kavramı ile birlikte bitki ve meyve çayı tüketiminin arttığını belirterek şunları söylüyor: “Özellikle kış döneminde bitki ve meyve çaylarına olan ilgi artıyor. Bununla birlikte bitki ve meyve çayları insanların yaşam kalitesine katkı sağlayan bir sağlık yatırımı haline geldi. Bu nedenle sağlıklı yaşam bilincinin daha yaygın olduğu Amerika ve Avrupa’da hızla yayılırken, bu rüzgâr ülkemizi de etkisi altına aldı. Türkiye’deki bitki çayları pazarının hacmi Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında henüz istenilen seviyede olmasa da tüketimin her geçen yıl büyüdüğünü görüyoruz.”
Diğer çay kategorilerinden hızlı büyüyor
Poşetli bitki ve meyve çayı pazarının son 5 yılda diğer çay kategorileri ile kıyaslandığında hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirten Metin Yurdagül sözlerini şöyle sürdürdü: “2010 yılında 560 milyon poşetlik bir büyüklüğe sahip olan pazar, geçen dönemde istikrarlı bir şekilde büyüyerek 2015 yılında 900 milyon poşet büyüklüğüne geldi. Başka bir ifadeyle sektörün büyüklüğü 1600 tonun üzerinde bir hacme, yıllık 45 milyon kutuluk tüketime ulaştı. 2016 yılı sonunda poşet bazında pazarın 930 milyon seviyesine gelmesini bekliyoruz.”
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül |
Açıkta satılan ürünlere dikkat
Metin Yurdagül açıklamasında MÜMSAD olarak tüketiciyi bilinçlendirmek için çalışmalar yaptıklarını da belirtti. Kontrolsüz ve herhangi bir denetimden geçmeden tüketicilere sunulan, açıkta satılan ürünlerin sektördeki en temel problem olduğunu ifade eden Metin Yurdagül, “Halkımızı açıkta satılan bitki ve meyve çaylarının yarattığı sağlık tehlikeleri konusunda uyarıyoruz. Güvenilir firmaların poşetli bitki çayları ise üretimin her aşamasında analiz edilerek hijyeni ve doğallığı bir arada sunmaktadır” dedi.
Bitki ve meyve çayı önerileri
MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül’ün bitki ve meyve çayı önerileri ise şöyle: “Mevsim geçişlerinde ve özellikle kışın olumsuz etkilerinden korunmayı desteklemek için; Ihlamur, Kuşburnu, Ekinezya, Zencefil ve Adaçayı kullanılabilir. Yine yaşam kalitesini artırmak isteyenler için antioksidan içerikli yeşil çay, beyaz çay ve rooibos içeren ürünleri önerebiliriz. Melisa ve papatya çayları da en çok tüketilenler arasında yer alıyor. Meyve çayları ise sezona bağlı kalmadan keyif ve farklı bir lezzet arayanlar tarafından tüketiliyor.”
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Hiç yorum yok