Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Mutfakların Yeni Trendi İle Tanışın: Aşçı Terliği

Mutfakta geçirilen uzun ve stresli saatlerin sonucu lezzetli bir ara sıcak veya damak çatlatan bir ana yemek olsa da “işin mutfağı” çoğu zam...

Mutfakta geçirilen uzun ve stresli saatlerin sonucu lezzetli bir ara sıcak veya damak çatlatan bir ana yemek olsa da “işin mutfağı” çoğu zaman koşuşturmacalı ve yoğun bir atmosfere ev sahipliği yapar. Bunu da en iyi bize bir tabak mutluluk hazırlamak için günlerinin uzun saatlerini mutfakta geçiren şefler ve aşçılar bilir. Yoğun bir iş temposu ile çalışan şef ve aşçılar günlük rutinleri içerisinde ayakta fazla zaman geçirdikleri için ortopedi ve ayak rahatlığı onlar son derece önemlidir. Peki bizleri binbir türlü lezzetle buluşturan aşçılar ve şefler gün boyunca ayaklarının rahat etmesi için hangi terlikleri tercih ediyorlar?

Aşçı Terliği İşin Mutfağında Ayakların Rahat Etmesini Sağlıyor

Şef ve aşçıların mutfaktaki en becerikli yardımcılarından birisi olan aşçı terlik modelleri yeni nesil aşçı ve şeflerin yeni gözdesi. Şef terliği olarak da bilinen aşçı terliği aslında medikal sektöründe uzun yıllardır kullanılan bir terlik modeli. Belki de bu yüzden asıl adı “sabo terlik” olan terlikler pek çok kişi tarafından “hastane terliği”, “doktor terliği”, “hemşire terliği” gibi isimlerle de anılıyorlar.

Sabo terlik modelleri çoğunlukla tek renkli, kaymaz bir dış tabana sahip olan, iç tabanı ortopedik ve terleme yapmayan, gözeneklerle kaplı ön kısmı sayesinde hem ayaklarınızın nefes almasını sağlayan hem de onları koruyan terlik modellerine verilen isimdir. Bu terlikler sahip oldukları kullanım avantajlarından dolayı doktor, pratisyen hekim, hemşire, eczacı, hasta bakıcı ve aşçı ve şeflerin dışındaki mutfak elemanları tarafından da kullanılırlar.Medikal sektör çalışanları çalışma ortamlarında uzun zaman ayakta durmak zorunda oldukları için sabo terlik kullanırlar. Günümüzde bu ortopedik terlikler aşçı ve şefler tarafından da kullanıldıkları için şef terliği veya aşçı terliği gibi isimler de almıştır.

Terlik modellerinin ortopedik ve rahat olmaları doktor terliği modellerinin zaman içinde aşçılar ve şefler tarafından da kullanılmasını sağladı. Günümüzde artık her restoranın mutfağında kullanılan şef terliği, pek çok açıdan standart sabo terlik modellerine çok benzerler. Peki özellikle son yıllarda aşçı ve şefler neden aşçı terliği ya da şef terliği kullanmaya başladılar dersiniz?

Şef Terliği, Mutfakta Ayağı Yere Sağlam Basan Şefler İçin Üretildi

Bir restoran mutfağı hayal edin. Müşteriler bir yandan mutfaktan gelen iştah kabartan koku ve menülerdeki muhteşem fotoğraflardan dolayı sabırsızlanıyorlarken diğer yandan masalarına gelecek yemekleri sakin bir müzik eşliğinde bekliyorlar. Mutfakta ise tam bir telaş havası hakim. Yerler çoğunlukla ıslak ve bu ıslak zemin üzerinde servis elemanları, aşçı yamakları ve şefler adeta otobandaki arabalar gibi koşuşturuyorlar. Ayakta duran Şef ve aşçılarda bir teknik direktör havası hakim. Aman dikkat! Meydana gelecek küçük bir kazanın sonucu servisin gecikmesi veya mutfak elemanlarının yaralanmasına neden olabilir!


Aşçı terliği tam da bu tip yoğun mutfaklar için biçilmiş kaftandır. şef terliği olarak da bilinen terlikler kaymaz bir dış tabana sahiptirler ve bu yüzden ıslak zeminde kayıp düşmenizi önlerler. Aşçi terliği terleme yapmayan ve ortopedik iç kısmı sayesinde personelin gün boyu ayakta rahat etmesini sağlar ve kapalı ön kısmı sayesinde ayak parmaklarını küçük ve istenmeyen kazalardan korur.

Şef terliği modellerindeki kapalı ön kısım aynı zamanda gözeneklerle kaplı bir yüzeye sahip olduğundan bakteri oluşumunu ve buna bağlı olarak kötü koku oluşumunu da engeller. İster aşçı terliği ister sabo terlik isterseniz aşçı terliği… Mutfaklarda ayağınızın yere sağlam basması son derece önemlidir ve şef terliği modelleri ayaklarınızı hem rahat ettirir hem korur. Küçük kazalardan, kaygan zeminlerden, ayağınızın ön kısmının düşmanı olan sert köşelerden... Bay aşçı terliği veya bayan şef terliği modellerini kullanışlı kılan pek çok özellik var.

Şef terliği modellerinin hem taban hem de topukları ortopediktir. Bu kısımlar tercihinize göre ahşap veya poliüretan köpükten üretilmiş olabilir. Topuk dikenini engelleyen özel topuklu aşçı terliği modelleri farklı cinsiyetlere göre farklı renk ve desenlere sahip olabiliyorlar.

Peki Ya Hijyen?

Hijyen, aşçı terliği modellerinin mutfak düzenin her katmanındaki çalışanlarca kullanılmasının bir başka nedenidir. Hiç bir şef, aşçı veya ev hanımı mutfağında kötü kokuya izin vermez. Şef terliği hava sirkülasyonu sağlayan kapalı ön kısmı sayesinde bakteri oluşumunu ve kötü kokuları engeller. Bu da sabo terliklerin son zamanlarda aşçılar tarafından kullanılmasına neden olmuştur.

Neden Aşçı Terliği Deniyor?

Şef terliği ve doktor terlikleri temelde aynı tasarıma sahiptirler. Buna karşın aşçı terliği olarak bilinen terlikler daha renkli ve desenli bir tasarıma sahiptirler. Günümüzde özellikle genç aşçı ve şefler ucu kapalı modellerden ziyade sandalet biçimli ve yurt dışında “clog” olarak bilinen modelleri de tercih ediyorlar. Bu yüzden son yıllarda kullanım ve temizlik açısından pek çok faydası bulunan sabo terlik, son yıllarda aşçı terliği - şef terliği ismini de almıştır. Şef terliği adıyla anılıyor olsa da diğer mutfak elemanları da (yamaklar, servis elemanları) pratikteki kullanım avantajlarından dolayı şef terliği modellerini tercih ediyorlar. Elbette bunda aşçı terliklerinin standart sabo terliklere göre daha şık ve renkli bir tasarıma sahip olmalarının da büyük etkisi var.

Farklı Desenlere Sahip Şık, Ortopedik Ve Hijyenik Bir Aşçı Terliğini Nereden Bulabiliriz?

Restoran veya kafeterya mutfakları… Şık, hijyenik ve ortopedik bir şef terliği aşçıların, şeflerin, aşçı yamaklarının ve servis elemanlarının en  temel ihtiyaçları arasında gelmektedir. Günümüzde şef terliği; aşçı önlüğü, şef beresi, bone ve kıyafetler kadar önemli bir aksesuardır. Farklı topuk ve taban özelliklerine sahip olan aşçı terliği modelleri için güvenilir bir siteden sipariş vermeniz yeterli. Kadın ve erkek aşçı ve şeflere göre özel tasarlanmış bayan aşçı terliği, bay şef terliği, yemekhane terliği...Tahta topuk, köpük taban, topuk dikeni önleyici veya ön kısmı açık aşçı terliği modelleri için tek yapmanız gereken bir model beğenmek ve sipariş vermek.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok

Tanıtım Yazısı | Reklam Haber
Bumerang - Yazarkafe