Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

İftar sofralarının vazgeçilmezi pastırma, nasıl tüketilmeli, nasıl saklanmalı?

Geleneksel Ramazan Lezzeti: “Pastırma” Ramazan sofralarının gelenekselleşen lezzeti pastırma, iftar ve sahur menülerinin vazgeçilmezleri ara...

Geleneksel Ramazan Lezzeti: “Pastırma”

Ramazan sofralarının gelenekselleşen lezzeti pastırma, iftar ve sahur menülerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Pastırma, besin değeri en yüksek ve protein açısından en zengin şarküteri ürünü. Peki, pastırma alırken neye dikkat etmeli, nasıl saklamalı ve nasıl tüketmeliyiz?

Bağışıklık sistemimize ekstra dikkat etmemiz gereken bu günlerde, öğün sayısını düşürdüğümüz oruç süresi boyunca yediklerimize ve hijyenine daha da özen göstermeliyiz. Ramazan ayında sık tükettiğimiz pastırma, bilinenin aksine son derece sağlıklı bir şarküteri et ürünü. Protein ve besin değeri bakımından zengin pastırmayı sağlıksız hale getiren, uygunsuz üretim koşulları ve yanlış tüketim.

Geleneksel lezzetlerimizin başında gelen pastırma, antrikot, bonfile gibi değerli etlerin tuzlanıp kurutulmasıyla elde edilen bir et ürünü. Etlerinin tuzlanıp kürlenmesiyle, baskı ve çemenleme işlemlerinden geçerek ortaya çıkan fermente ve son derece sağlıklı bir gıda. Çemen bir nevi eti muhafaza etme yöntemi. Çemen, çemen otu ve sarımsak sebebiyle kandaki yağlanmayı olumlu yönde etkiliyor ve insülin direncini düşürüyor. Hijyenik şartlarda, geleneksel yöntemlerle üretilen ve doğru tüketilen pastırma çocuklarımıza da güvenle yedirebileceğimiz faydalı bir besin.

Pastırmanın faydaları


  • Pastırma, A vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içerir.
  • Pastırmanın faydaları arasında en bilineni, az işlem görmüş bir et olduğundan besin değerini kaybetmez ve yüksek protein içeriği ile çok iyi bir enerji kayağıdır.
  • Etin üzerindeki çemen, kullanılan çemen tohumu (buy otu) sebebiyle kandaki yağlanmayı olumlu yönde etkiliyor ve insülin direncini düşürüyor.
  • Çemen otu ciddi bir gıda koruyucusu olduğu kadar bakteri ve mantar üremesini de baskılıyor.
  • HDL kolesterolü olumlu yönde etkiliyor ve sindirimi destekliyor. Günümüzde çemeni ayrı olarak da kullanmak mümkün.
  • Sindirimi destekleyerek mide ve bağırsaktaki gaz problemlerini gidermeye yardımcı oluyor.
  • Her ne kadar bilimsel çalışmalarla desteklenmese de çemen (buy otu) tohumunun anne sütünü artırıcı etkisi olduğu da düşünülüyor.


Nasıl tüketmeliyiz?

Pastırmayı çemenli olarak tercih etmek daha sağlıklı. Doktorlar ve beslenme uzmanları pastırmanın mümkünse doğal haliyle tüketilmesi gerektiğini, yağda kızartılmamasını, yemek içinde pişirilmesini tavsiye ediyor. Diğer bir detay da pastırmanın ince dilimler halinde tüketilmesi. Çünkü, et ürünleri inceldikçe lezzetleniyor. Pastırmayı zararlı hale getiren bilinçsiz üreticilerin sağlıksız üretim şeklidir diyen Polonez Genel Müdürü Andaç Günsoy, “Bakteri üretmeye müsait olan et, temiz ve doğru koşullarda işlemden geçmez ise elbette sağlık için zararlı hale dönüşür. Bu nedenle markalı ürünlerin tercih edilmesi, satın alırken ürün etiketinin okunması gerekir” uyarısında bulundu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Önizle

Hiç yorum yok

Tanıtım Yazısı | Reklam Haber
Bumerang - Yazarkafe