Fıstık - Mutfak Dergisi

Mobile Menu

Top Ads

Diğer Haberler

logoblog

Fıstık

25 Temmuz 2024 Perşembe
Fıstık

Fıstık, hem Türkiye’de hem dünya çapında sevilerek tüketilen bir kuruyemişlerdir. Özellikle Türkiye’de özel bir yere sahip olan fıstık birçok yemekte, tatlıda ve kendi başına tüketilir. Popüler olarak tüketilen kuruyemişlerden bazıları; Antep fıstığı, yer fıstığı ve kaju fıstığıdır. Yazımızın devamında fıstık çeşitlerini inceleyip detaylı bilgilere sahip olacaksınız. 

Antep Fıstığı

Fıstık ağacı, genellikle kuru ve sıcak iklimi tercih eder, bu nedenle, o iklime sahip olan bölgelerde iyi performans gösterir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminde yüksek bir paya sahiptir ve ülkenin yıllık Antep fıstığı üretimi, 150 bin tondan fazladır. Anadolu’da, Güneydoğu Anadolu bölgesi, fıstığın %95’ini yetiştirmektedir. Gaziantep adı ile özdeşleştirilmiş olan fıstık, aslında Şanlıurfa’da daha yüksek miktarda yetiştirilmektedir. Gaziantep, yaklaşık %24-30 oranda fıstık üretirken; Şanlıurfa, ortalama %40’ını üretmektedir.

Yüksek miktarda protein, lif, yağ, vitaminler ve mineraller içerir.  İçerisinde bulunan farklı B vitaminleri; sinir sistemi, metabolizma, enerji üretimi ve kolesterol seviyesine iyi gelmektedir. Çinko, demir ve yüksek miktarda magnezyum gibi mineraller ise sinir, kas, kemik ve kan sağlığı için önemlidir. Türkiye’de, Antep fıstığının en meşhur kullanım şekli şerbetli tatlılardadır. Baklava, künefe ve fıstık sarması gibi herkes tarafından yenilen ve sevilen tatlılarda kullanılır. Çikolatalarda ve diğer tatlılarda da yerini almıştır. Tuzlu yemeklerde sık kullanılmasa da pilav, kısır, köfte ve tuzlu hamur işlerinde tüketildiği de olur.

Yer Fıstığı

Yer fıstığı, yer altında yetişen bir bitkidir. Sıcak ve ılıman iklimi tercih eder ve çok yağışı sevmez. Türkiye’de, yoğun olarak, Ege ile Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Üretim miktarı, fındık ve Antep fıstığına nazaran az olsa da bu Ege ve Akdeniz, Türkiye’nin yer fıstığı üretiminin yaklaşık %90’ını karşılar. Bu bölgelerde, yüksek miktarda üretimi; Adana, Ceyhan, Aydın ve Denizli yapmaktadır.

Yer fıstığı; bolca yağ, vitamin ve mineral içerir. İçerisinde bulunan E vitamini ve çok sayıda olan B vitamini, antioksidan görevi, enerji üretimi, sinir sistemi sağlığı ve beyin sağlığı için iyidir. Magnezyum, bakır, çinko ve demir ise kemik sağlığı, kan, sinir ve kas sağlığına katkıda bulunur. Bu yararlı vitamin ve minerallere rağmen içerisinde bulunan yüksek miktarda yağ, dikkatli tüketim gerektirdiğinin bir göstergesidir. Tatlılarda ve tuzlularda sıklıkla kullanılıp ezme olarak ve kendi başına da yenilebilmektedir. 

Kaju Fıstığı

Kaju ağacı; tropikal, sıcak ve nemli iklimi sever, bu nedenle Türkiye’de yetişmemektedir. Dünya çapında, Brezilya ve Hindistan önde olmak üzere, Güneydoğu Asya ve Afrika’da da yetiştirilmektedir. Brezilya ve Hindistan, dünyanın kaju üretiminin, yaklaşık %55’ini karşılamaktadır. 

İçerisinde; yağ, vitaminler ve mineraller bulunur. E vitamini ve çok sayıda B vitamini; antioksidan olarak, enerji üretimi, sinir sistemi ve beyin sağlığı için iyi gelmektedir. Magnezyum, çinko, bakır, fosfor ve demir; bağışıklık sistemi, kan, kemik, kas ve sinir sistemleri için iyidir. Kaju; pilav, salata gibi tuzlu ve tatlı yemeklerde kullanılıp kendi başına da tüketilebilir. Vegan yemeklerde de sıklıkla hayvansal ürünler yerine kullanılmaktadır. 

En taze ve kaliteli kuruyemiş çeşitleri için hemen tıklayın! https://meraykuruyemis.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Önizle